Световноизвестният диригент Максим Ешкенази повежда пловдивчани на 24 май в поход на духа с „Вивалди завинаги“
Секция: КУЛТУРА
12 Май 2023 14:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световноизвестният диригент Максим Ешкенази повежда пловдивчани на 24 май в поход на духа с „Вивалди завинаги“

/КРОСС/ Музикалното пътешествие в света на Антонио Вивалди (1678-1741) със симфоничния спектакъл "Вивалди завинаги" е по повод 24 май - празник на българската просвета. С него се открива сезон 2023 на сцената на Античен театър - Пловдив, точно на датата 24 май от 20:00 ч.

Мащабната продукция, която проследява основните периоди в живота на гениалния италиански композитор, изпреварил времето с таланта и просветителската си мисия, е със специалното участие на световноизвестния диригент Максим Ешкенази. Симфониета- Враца и актьорите Стефан Къшев и Борис Николов изграждат музикалната и артистична рамка на спектакъла, чийто сценарист и режисьор е Борис Радев. Събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

„Вивалди завинаги" не е спектакъл само за слушане. Освен симфоничните интерпретации, той представя и вълнуващ кино-разказ, който визуализира епохата и житейския път на Антонио Вивалди - един от най-значимите барокови композитори в цяла Европа. Участието на Врачанската филхармония в спектакъла не е случайно. В репертоара на симфоничния оркестър са включени произведения от епохата на барока до съвременността.

Художественото съдържание на „Вивалди завинаги" обхваща четири основни периода от живота на Антонио Вивалди - младежките години в родната Венеция, периодът в дома на сираци „Оспедале дела Пиета", където само за периода между 1723 и 1733 година на композитора е платено за написването на 140 концерта, Опера и „Четирите годишни времена" и последните години от живота му.

В своя път на творец, Вивалди създава 554 инструментални творби, от които 75 сонати за два солови инструмента, около 460 концерта за различни инструменти и състави, солови концерти за цигулка, трио-сонати, голям брой цикли от „кончерто гросо", опери, оратории, кантати, мотети и 40 големи вокално-инструментални творби за църковна музика.

Премиерната дата на музикалния спектакъл и мястото са част от посланието на създателите му. 24 май - празникът на славянската писменост и Пловдив, родния град на Найден Геров, създател на първите класни училища в България и Речник на българския език, са магична комбинация, която да провокира и напомни, че духовното просветление е основна част от еволюцията на хуманността и цивилизацията.

Благодарение на подкрепата на Община Пловдив, сред гостите на концерта ще бъдат и пловдивски учители, а на финала на музикалния спектакъл Борис Радев и екипът му ще изненадат присъстващите с химна на българската просвета - „Върви, народе възродени", написан от Стоян Михайловски на 15 май 1892, към който девет години по-късно учителят по музика Панайот Пипков написва музика. Химнът е изпълнен официално на 11 май (денят, в който църквата чества Светите равноапостоли Кирил и Методий) 1901 година в Ловеч.

"Вивалди завинаги" - премиера за сезон 2023
дата 24 май 2023г., начало 20:00 ч., място: Античен театър Пловдив
Организатор: ЮПИ Ивентс, събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.
Билети в мрежата на Еventim.bg и онлайн.
Музика: Антонио Вивалди
Сценарий и режисура: Борис Радев
Участници:
Симфониета - Враца
Диригент: Максим Ешкенази
Солисти:
Цигулка : Зорница Иларионова, Борис Соколов
Фагот: Христо Захариев
Флейта: Чечилия Де Анджелис
Обой: Йоан Кьосев
Сопран: Таня Радева-Лазарова
Мецосопран: Цветелина Коцева
Tромпет: Георги Стойков, Доналд Крийч
Бащата на Вивалди - Стефан Къшев
Синът Вивалди - Борис Соколов