Татяна Дончева: Гешев трябва да подаде оставка, а не да бъде отстраняван
Секция: Интервюта
13 Май 2023 14:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Татяна Дончева: Гешев трябва да подаде оставка, а не да бъде отстраняван

/КРОСС/  Иван Гешев става неприемлив, защото той е един вид лакмус за възможността да установят ГЕРБ и ПП едни колаборационни отношения, които да доведат до по-лесно партниране в правителството". Това каза лидерът на „Движение 21" Татяна Дончева в предаването „Тази събота" по бТВ.

Тя припомни, че министърът на правителството може да поиска оставката на главния прокурор, не е проблем. Надежда Йорданова го е направила, но без нужните мотиви и доказателства за уронване на престижа на съдебната власт от страна на Иван Гешев.

По думите й искането на оставката на главния прокурор Иван Гешев от ГЕРБ и ДСП не е катарзис или просветление, а зацикляне в политическия живот.

Много важно е пред кой Висш съвет ще се разглежда оставката. По думите й в сегашния състав на ВСС има група под пълен политически контрол, в която е и заместникът на Гешев.

По думите й Гешев трябва да подаде оставка, а не да бъде отстраняван.

„Според мен това действие има не толкова юридическо значение, колкото да се втълпи на Гешев, че е сам, да му предложат нещо, което той бил приел, за да не се обсъжда въпроса", заяви Дончева.

Според нея дори сега членовете на ВСС от ГЕРБ да подкрепят оставката му, се отваря и друг важен въпрос - кой ще го замести.

„Аз не приемам Иван Гешев, като главен прокурор, защото е неправилно назначение на човек готвен за милиционер на един пост, който изисква изключително магистратски качества. Второ, като юрист е доста под среден. Трето, защото има екшън нагласа и поведение, което е несъвместимо с поста на главен прокурор. Четвърто, защото неговите селекционери бяха кръгът на Пеевски, ГЕРБ, кръгът на „библиотекарите", категорична бе Дончева.

По думите й Сарафов не е подходяща кандидатура за следващ главен прокурор. Според нея другият кандидат за мястото на главен прокурор е Ясен Тодоров.

С искането за оставка на главния прокурор Бойко Борисов иска да примами ПП-ДБ, тъй като според нея той продължава да смята, че коалицията с БСП и ДПС не е добър ход.