Мартин Захариев: Номинацията на Мария Габриел за премиер от ГЕРБ е доста сполучлива
Секция: Анализи
14 Май 2023 16:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мартин Захариев: Номинацията на Мария Габриел за премиер от ГЕРБ е доста сполучлива

/КРОСС/ Имаме шанс да катастрофираме съвсем скоро или да избутаме сизифовския камък по нанагорнището и да се опитаме да се върнем към нормалността. Това каза Мартин Захариев в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Той очаква да бъде формирано правителство. „Но това не се дължи на моя позитивизъм, а на това, че ножът е опрял до кокала, под килима за заметени редица нечистотии, които трябва някой да оправя, да изчисти", заяви Захариев.

Съдбата на държава е в ръцете на политическите лидери и от тях зависят важните за страната решения.

Той определи номинацията на Мария Габриел за премиер от ГЕБР като доста сполучлива. „Първата дама европейски министър в редовен кабинет ще бъде това. Ние българите имаме този шанс да пишем история по свой начин. Преди 20 години бяхме единствената държава в света, чийто цар беше премиер в парламентарна република", припомни Захариев.

Политически неоцветен кабинет би имал по-голям шанс да получи подкрепа от политизиран, смята той. Секторите на културата, туризма, спорта не бива да бъдат политизирани. „Всяко политизиране в тези сектори е деструктивно. Има други сектори, в които играят сериозни пари, и очевидно там политизацията е необходима", допълни Захариев.

Той бе категоричен, че всички сектори трябва да бъдат реформирани.

„Моята математика не излиза при пълен кворум. При по-малък кворум към този исторически момент на избора са възможни всякакви конфигурации", заяви той.

Според него варианта ГЕРБ-ДПС-БСП също е възможен при опредени обстоятелства.

„Струва ми се много просто, но преглъщането на политическото его на въпросните десет се оказва много труден процес. Дано разумът надделее", категоричен бе Захариев.

Той коментира номинацията му за поста министър на туризма от Националния борд по туризъм, който изпрати писмо до председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и до Мария Габриел, с което предлага именно Мартин Захариев за ръководител на ведомството.

„Имам самочувствието да приема тази отговорност. Големите инвеститори подкрепят тази кандидатура, защото ти не можеш да направиш нищо, ако хората не те подкрепят", каза той.

Захариев коментира и старта на летния сезон. Той посочи, че в Гърция го открива Мицотакис и попита кога наш премиер е откривал сезона. Там 20% от приходите на южната ни съседка идват от туризъм. „В България са 10%, малко ли е? Има потенциал да бъде 20%", категоричен бе Захариев.

По думите му секторът трябва да бъде щедро подпомаган и допълни, че секторът не е сред приоритетите на Мария Габриел.