Какво има отвъд Вселената
Секция: Наука
15 Май 2023 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какво има отвъд Вселената

/КРОСС/ Тъй като Вселената е всичко, което съществува, тя е безкрайно голяма и няма граници, така че няма външна страна, за която дори да говорим. Космосът е толкова стар и светлината пътува толкова бързо, че не сме получавали светлина от всяка отделна галактика. Ширината на наблюдаваната Вселена е около 90 милиарда светлинни години. И вероятно отвъд тази граница има куп други произволни звезди и галактики, съобщи "Труд бг".

Космолозите не са сигурни дали Вселената е безкрайно голяма, или просто изключително голяма. За да я измерят, астрономите разглеждат нейната геометрична кривина. Ако Вселената е идеално геометрично плоска, тогава тя може да бъде безкрайна. Ако е извита като повърхността на Земята, тогава има краен обем.

Настоящите наблюдения и измервания показват, че тя е почти идеално плоска. Може би си мислите, че това означава, че Вселената е безкрайна. Но не е толкова просто. Дори в случай на плоска Вселена, Космосът не трябва да бъде безкрайно голям. Вземете например повърхността на цилиндър. Той е геометрично плосък, тъй като успоредните линии, начертани върху повърхността, остават успоредни и въпреки това има краен размер. Същото може да е вярно и за Вселената: тя може да бъде напълно плоска, но затворена в себе си.

Но дори да е ограничена, това не означава непременно, че има край или външна страна. Възможно е нашата триизмерна Вселена да е вградена в някаква по-голяма, многоизмерна конструкция. Това отговаря и наистина е част от някои екзотични модели на физиката. Но в момента няма начин да тестваме това. И знам, че това предизвиква изключително главоболие, но дори Вселената да има краен обем, не е необходимо да бъде вградена. 

Тя просто е. Разбира се, звучи невъзможно да има крайна Вселена, извън която да няма нищо.

Много е възможно наистина да има „отвъд“. Но няма нищо в математиката, което да описва Вселената, което да изисква външност.

Ако всичко това звучи сложно и объркващо, не се притеснявайте. Целият смисъл на разработването на сложна математика е да имаме инструменти, които ни дават способността да се борим с концепции отвъд това, което можем да си представим.