Министър Илин Димитров се срещна с Управителния съвет на Националния борд по туризъм
Секция: Туризъм
17 Май 2023 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Илин Димитров се срещна с Управителния съвет на Националния борд по туризъм

/КРОСС/ Броени дни преди провеждането на 68-та сесия на Регионална комисия “Европа” към Световната организация по туризъм, която ще се състои в София в периода 31 май – 2 юни 2023 г., министър Илин Димитров проведе работна среща с ръководството на Националния борд по туризъм. НБТ е единствената българска организация, асоцииран член към СОТ. В срещата участваха заместник-министър Ирена Георгиева и директорът на Дирекция „Международна дейност и визови режими“ Георги Алипиев. Основна тема на разговора беше организацията на международното събитие, както и възможностите за подкрепа от страна на НБТ, както и участието на негови представители в рамките на предстоящия форум. За нас като асоциирани членове да сме заедно с Министерството на туризма е особено ценно, както за нашите членове на сдружението, така и като израз на проява на институционална култура и в международен план, заяви д-р Полина Карастоянова – изпълнителен директор на Сдружение Национален борд по туризъм. Тя изрази надежда да бъде намерена подходящата форма в рамките на програмата представител на НБТ да поздрави участниците във форума, като по този начин да се изрази и уважението към Министерството на туризма, като основен партньор на организацията.

Събитието ще бъде голямо, очакваме множество министри и високопоставени държавни ръководители в сектор туризъм. Това се случва за първи път. Българското домакинство ще бъде отлична възможност да се представят предимствата на страната ни като целогодишна туристическа дестинация”, заяви д-р Илин Димитров.

На заседанието на Регионалната комисия Европа се очаква да бъдат избрани и новите членове на Изпълнителния съвет на СОТ, за периода 2023-2027 г., от регион Европа. Страната ни е един от водещите кандидати за овакантените места. Избирането на България за домакин на международната среща показва безусловна подкрепа на най-високо институционално равнище от най-реномирания формат за сътрудничество в сектора. Това е и чудесна възможност българският туристически продукт да бъде представен пред изключително широка и професионално ориентирана аудитория, включваща министри, държавници – ръководители в сектор туризъм, представители на бизнеса и на академичните среди, отбеляза още министър Илин Димитров и допълни, че перспективата България да бъде част от Изпълнителния съвет на Организацията е предпоставка страната ни да даде своя принос за оформянето на модерната конструкция и екосистема на туризма във времена, когато той се променя изключително интензивно.

На срещата беше отправена и покана към министъра на туризма д-р Илин Димитров и генералния секретар на СОТ – Зураб Пололикашвили за среща с представителен кръг на сериозните инвеститори в туристическия сектор в България, които са членове на НБТ. Делегатите на 68-та сесия на Регионална комисия “Европа” ще получат и рекламни материали, които да представят ключови туристически дестинации в България, както и специалното празнично издание на За буквите, издавано от Университета по библиотекознание и информационни технологии, посветено на 24 май и 80-годишнината от спасяването на българските евреи.