Дигитални електронни електромери - измерване на електричеството по нов начин
Секция: Технологии
18 Май 2023 10:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дигитални електронни електромери - измерване на електричеството по нов начин

/КРОСС/ Съвременните технологии се развиват непрекъснато, в резултат на което на потребителите стават достъпни иновативни домакински уреди, предназначени да улеснят живота. Един от тях е така нареченият дигитален електромер. Нека се запознаем подробно с всички характеристики, функции и предимства.

Става дума за усъвършенстван електромер. В сравнение с традиционните, той е в състояние да покаже по-подробни и точни показатели за потреблението на ресурси.

Основната отличителна черта на модерният дигитален електромер от конвенционалния е наличието на специални микроконтролери и радиоканали, чрез които автоматично, без участието на потребителя, информацията за консумираната електроенергия се предава на контролния център на предприятието, доставящо ресурси. В резултат на това е напълно изключена възможността за неточности и грешки при предаването на показанията.

В интелигентните измервателни уреди са внедрени следните технологии:

• В реално време - четене, натрупване и съхранение на информация
• Уведомяване за загуби и опити за кражба на електрическа енергия
• Мониторинг на качеството на ресурсите

Интелигентният измервателен уред е рентабилен инструмент за получаване на информация за количеството консумирана енергия. В резултат на това предприятията за ценообразуване могат да прилагат диференцирани тарифи за електроенергия, които зависят не само от времето на годината, но и от времето на деня. Такъв брояч може да бъде програмиран за няколко тарифи, например за популярен ден-нощ. При намаляване на обема на потреблението на енергия с 1 kWh в едно домакинство, спестяванията на ресурсите на предприятието за производство на енергия могат да достигнат 4-5 kWh.

Как работи модерният дигитален електромер?

Принципът на работа се дължи на неговите конструктивни характеристики. Това устройство се състои от две части. Първият е самият електромер, външно практически не се различава от конвенционалните модели. Вторият е контролерът, отговорен за точното и навременно предаване на данни до информационните възли на енергоснабдителните компании. Честотата на предаване е веднъж на всеки 60 минути.

В зависимост от вида на инсталирания контролер, информацията може да се предава по няколко начина. В редки случаи контролерът е вграден в дизайна на измервателния уред, но по-често е независимо устройство.

Има три технологии за пренос на данни:

• Жични
• Безжични
• Хибридни
Кабелните и хибридните технологии се използват предимно в големи офиси и индустриални сгради. В жилищните сгради устройствата, оборудвани с безжични сензори, са по-разпространени.
Предаването на данни към сървърите в безжичните контролери може да се извърши чрез една от три комуникационни технологии:
• GPRS
• LPWAN
• WIFI


Предимства на модерният дигитален електромер

Инсталирането на дигитален електромер е придружено от следните предимства за потребителите:

• Максимална точност на изчисленията поради факта, че устройството регистрира само реални показания
• Прозрачност на таксуването на услугите за доставка на енергия
• Опростяване на процедурата за дистанционно плащане на сметки поради липсата на необходимост от самостоятелно предаване на показания
• Възможността за преминаване към по-изгодна система за плащане на електрическа енергия, чиято цена е по-ниска през нощта, отколкото през деня
• Удобен преглед на данните от измервателния уред с помощта на смартфон, компютър или специално дистанционно управление, включено в някои модели устройства
• Възможност за проверка на информация чрез личен акаунт, регистриран на официалния уебсайт на енергийната компания
Използването на интелигентни измервателни уреди също има определени ползи за комуналните услуги, доставящи електроенергия.
Те включват:
• Надеждна защита на измервателните уреди от грешки, измами и фалшиви показания за потребление на енергия
• Възможност за дистанционно ограничаване или изключване на електроснабдяването на апартамент или къща в случай на дълг
• Пълна автоматизация на процеса и намаляване на броя на персонала. Няма нужда да се посещават абонатите, за да се проверят данните

Как един дигитален електромер спомага за намаляване на сметките за електроенергия?

Една от функциите на това устройство е разделянето на деня на няколко части. За всеки от тях се определя индивидуална тарифа. По този начин потребителите ще могат да следят в кое време електроенергията е по-евтина, за да използват домакински уреди през този период.