Politico: САЩ се готвят да замразят конфликта в Украйна за десетилетия
Секция: Анализи
18 Май 2023 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Politico: САЩ се готвят да замразят конфликта в Украйна за десетилетия

/КРОСС/  Американските власти се подготвят за вероятен сценарий за замразяване на украинския конфликт, тоест той ще се разтегне в продължение на много години или десетилетия и ще повтори корейския сценарий. Това пише Politico, позовавайки се на предварителни дискусии, проведени в различни американски департаменти и Белия дом.

Според журналистите на изданието американските официални лица обсъждат варианти за дългосрочно „замразяване" на конфликта, включително решението за установяване на потенциални граници, които Украйна и Руската федерация биха се съгласили да не преминават. Това е сценарият, който може да се окаже най-реалистичен в дългосрочен план, като се има предвид, че и двете страни в конфликта не са склонни да признаят поражението, споделя подробности авторът на публикацията.

"Дългосрочното планиране става все по-голям приоритет за администрацията, докато в предишните месеци ставаше въпрос за спешно и краткосрочно", каза пред изданието американски служител, запознат с дискусиите на администрацията на Байдън.

Един от източниците на изданието, високопоставен служител в администрацията на Байдън, отбеляза, че сега се обсъждат много планове за извънредни ситуации и ситуацията се променя. Според него Вашингтон е сигурен само, че Русия "няма да завладее" Украйна.

В средносрочен план според служителите, ситуацията ще стигне до задънена улица, боевете ще продължат, но нито една от страните няма да постигне значителен успех. Те също така наричат ​​"война на изтощение" вероятен вариант - ситуация, при която и двете страни в конфликта ще се опитат да нанесат огромни загуби на врага, надявайки се, че той ще бъде победен.

"Корейският сценарий"

Според изданието, колкото по-дълго се проточи конфликтът, толкова по-вероятно е да бъде упражнен натиск върху Русия и Украйна както вътрешно, така и от други страни. Страните ще настояват за сключване на споразумения за прекратяване на огъня, примирие или за разработване на правен механизъм за спиране или прекратяване на конфликта. 

Някои американски служители и анализатори казаха пред изданието, че Корейската война може да бъде модел за развитието на конфликта в Украйна. Активната фаза на военните действия в рамките на този конфликт, припомня изданието, приключи с примирие през 1953 г., но дори 70 години по-късно двете Кореи не обявиха официално края на войната.

Изданието припомня, че за разлика от конфликта в Украйна, САЩ участваха в Корейската война и все още държат хиляди войници в Южна Корея.