Татяна Жилова: Проблемът в съдебната система е от 2008-2009 г.
Секция: Анализи
20 Май 2023 15:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Татяна Жилова: Проблемът в съдебната система е от 2008-2009 г.

/КРОСС/ Конфликтът между Иван Гешев и Борислав Сарафов е закономерно проявление на всички процеси, които протичат в съдебната власт от много години насам. Не можем да кажем, че има конфликт между приятели. Имаме война между институциите. Това каза председателят на Съюза на съдиите в България Татяна Жилова в предаването „Тази събота" по бТВ.

По думите й проблемът в съдебната система е от 2008-2009 г.

„Когато ни приемаха в ЕС, ЕК много старателно наблюдаваше съдебната система, имаше мониторинг. Тогава като че ли имахме някакъв оздравителен процес, ограничи се властта на административните ръководители. Много скоро обаче след това започна това постепенно овладяване на съдебната система, за което много пъти Съюзът на съдиите сме алармирали, но някак си те не се припознаваха като проблеми на цялото общество", заяви Татяна Жилова.

Тя допълни, че съдебната система изначално не е била поставена на здрави основи още със създаването на Конституцията.

„Успяхме да отгледаме една съдебна номенклатура в лицето на ВСС, инспектората, много административни ръководители, което не помогна по никакъв начин да има някакви оздравителни процеси. В същото време е склонна да се поддава на политически натиск", посочи председателят на Съюза на съдиите.

По думите й авторитетът на съдебната власт не само е уронен, а е унищожен. Унищожава се и авторитетът на държавата.

„Била съм свидетел на не дотам почтено кариерно израстване. Това са много опасни влияния, защото един съдия, достигнал до по-високо ниво в съдебните инстанции, знаейки, че не си го е заслужил, но е там поради благоволението на ВСС или на други влияния, той е много лесно манипулируем", коментира още Татяна Жилова.

„В момента системата преживява шок и срам. Това е добре, защото може да има оздравителен ефект", допълни тя, изразявайки надежда, че прагът на търпимост сред колегите й е достигнат.

Тя допълни, че няма информация за знакови дел, които се държат „на трупчета" в прокуратурата, но има основание да вярва на казаното от вътрешния министър Иван Демерджиев, след като самият главен прокурор е заявил, че делото „Барселонагейт" е бил един от тези случаи.