Михаил Миков: Проблемът на политическата и съдебната система не е Конституцията
Секция: Интервюта
21 Май 2023 08:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Михаил Миков: Проблемът на политическата и съдебната система не е Конституцията

/КРОСС/ Бурята, в която живеем, в много висока степен отклонява интереса на хората от други големи въпроси - въпросите на битието им, перспективите пред България като демографско, икономическо развитие, неравенствата. Това каза бившият министър на вътрешните работи и бивш лидер на БСП Михаил Миков в предаването „Говори сега" по БНТ.

Проблемът на политическата и съдебната система не е Конституцията, подчерта той. „Никой от тези, които се канят да променят Конституцията, не казва какво конкретно пречи или какво конкретно ще променя, не казва дали пречи институцията главен прокурор или прокурорските функции", посочи Миков. Политическите партии не са способни да формират мнозинство, за да попълнят политическите квоти на редица органи с изтекъл мандат, камо ли да постигнат конституционно такова, допълни той.

Липсва ни институционалната култура, подчерта Михаил Миков. За българската политика е характерна късата памет и твърде близкото виждане.

По думите му скандалите в прокуратурата са израз на вътрешните отношения в институцията и на разбутването им чрез политическо влияние. Отстраняването на главния прокурор няма да реши проблемите в съдебната система, категоричен бе Михаил Миков. Те могат да бъдат решени само съвместно от законодателната и изпълнителната власт, смята той.