Марин Райков: В моментите на политическа криза се създават условия за катарзис
Секция: Анализи
21 Май 2023 10:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Марин Райков: В моментите на политическа криза се създават условия за катарзис

/КРОСС/ Политическата интрига, която се разгръща в нашата страна, в никакъв случай не е централна новина за британските медии. Повечето европейски национални общества са доста разединени и има силна поляризация навсякъде и ние не сме някаква изненада. Това каза посланикът на България във Великобритания Марин Райков в предаването „Говори сега" по БНТ.

По думите му в моментите на политическа криза се създават условия за катарзис. „Трябва да мислим и малко по-позитивно и да вярваме, че подобни сътресения създават предпоставки за прочистване, за катарзис. Без съдебна реформа няма как да бъдат решени тези драматични проблеми", коментира посланик Марин Райков.

Сравняването на отношенията между България и Северна Македония с тези между Украйна и Русия е проблем на „една ретроградна гарнитура с една европейска страна". „Проблемите на София със Скопие са проблем на Скопие с Брюксел. София не очаква нищо различно от това, което очаква от нея Брюксел. Този тип аналогии са като цяло саморазобличаващи", смята посланик Райков и изрази съжаление за този тон от страна на западната ни съседка.

Той коментира, че представянето на Панагюрското златно съкровище в Британския музей е инициатива на Британския музей и Националния исторически музей в София. Идеята на изложбата „Лукс и власт" е да проследи културните влияния между Изтока и Запада - Персия и Елада. Тракийската цивилизация е преходна цивилизация, която носи белезите и на двете цивилизации, обясни посланик Райков. Отразяването в британските медии е било изключително суперлативно.