В очакване на Моцарт
Секция: КУЛТУРА
22 Май 2023 10:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В очакване на Моцарт

Авторски спектакъл на Вера Немирова с участието на възпитаници на НМА „Проф. Панчо Владигеров" и ансамбъл „Дроп даун къмюнити" с диригент Деян Павлов

/КРОСС/ Сцени и арии от най известните Моцартови опери се свързват в сценичен колаж с текстове на самият Моцарт, Сеймюуел Бекет, Щокхаузен.

Отделните фрагменти биват свързани в една нова история която черпи нейното съдържание заложено в драматургията на самите произведения като: Вълшебната флейта, Сватба на Фигаро, Така правят всички, Дон Жуан и др. Сценографията, костюмите, действията са резултат на импровизация и предизвикателство на собствената фантазия на изпълнители и зрители.

Една група млади оперни певци се срещат в "чакалнята на надеждите". Времето минава, те се разминават един друг, в очакване на мечтани роли. Те споделят един и същи стремеж: към сцената. Те пеят срещу отчаянието. Те чакат.... Чакат "своя" Моцарт.

Неговите пеещи хора изразяват това, на което той се е радвал, или онова, което е изстрадал.

Той отправя поглед към душите им. Към дълбочината на страданието им, както и към тревогите на обществото. Неговия смях е протест срещу един свят, в които няма вече място за усмивки.

Вера Немирова е едно от най-ярките имена в съвременната оперна режисура в Европа. Родена в София, тя е потомка на рода Немирови - майка й е оперната певица и педагожка Соня Немирова, а баща й е оперният режисьор Евгени Немиров, син на писателя Добри Немиров.

През 2021 година Немирова поставя с огромен успех „Графиня Марица" от Имре Калман в Държавна опера Варна, половин век след постановката на същата сцена на същото заглавие от нейния баща Евгений Немиров.

На следващата година е поканена във Виенската държавна опера да направи възстановка на своята виенска „Дама Пика" от 2008 г., под диригентската палка на Валери Гергиев. Няколко месеца по-късно във Варна тя реализира в партньорство с диригента Павел Балев съвсем нова съвременна трактовка на „Дама Пика" от П. И. Чайковски, която се превръща в кулминационно събитие за 75-годишния юбилей на оперния театър във Варна. Вера Немирова е постоянен гост-режисьор на Държавна опера Варна.

Топлоцентрала, пространство за култура и изкуство се намира до Южен парк.

Билети за събитието:https://bilet.bg/bg