Жените живеят със 7,5 години повече от мъжете
Секция: Анализи
22 Май 2023 17:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жените живеят със 7,5 години повече от мъжете

/КРОСС/ Средната продължителност на живота в България е 71,9 години, обявиха от НСИ. Българите живеят най-кратко спрямо хората в другите страни от ЕС. Най-продължителен е животът в Испания (средно 83,3 години), Швеция (83,1 години), Италия и Люксембург (по 82,7 години), показват данни на Евростат. Животът в България е с около 10 години по-кратък от средния за страните от ЕС, съобщи "Труд бг".

Средната продължителност на живота при мъжете в България е 68,3 години, а при жените е със 7,5 години по-висока - 75,8 години. За последните 10 години продължителността на живота е намаляла не само в България, а и в останалите страни от ЕС заради повишената смъртност по време на пандемията. Но според прогнозите на Евростат продължителността на живота ще нараства и ще се увеличава делът на хората на възраст над 85 години.

В България средната продължителност на живота в градовете е с 3 години по-висока (72,8 г.) отколкото в селата (69,8 г.). Продължителност на живота варира от 69,4 години в област Видин до 74,8 години в София (столица). Това показва, че съществено значение за продължителността на живота имат здравеопазването и доходите. Здравеопазването е по-добро в градовете. В София са най-високите заплати и продължителността на живота е най-голяма, докато най-ниски са доходите във Видин, където и животът е най-кратък.

Очакваната продължителност на живота за навършилите 65 години е още 14,2 години, като за мъжете и жените тя е съответно 12 години и 16,1 години. Това означава, че дори след като възрастта за пенсиониране на мъжете и жените си изравни, жените ще взимат пенсията си средно с около 4 години по-дълго време от мъжете. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област София (8,4 години), а най-малка - в област Шумен (5,9 години).