Д-р Светослав Тодоров: Без профилактика понякога пациентите идват късно при лекаря
Секция: Здраве
23 Май 2023 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Д-р Светослав Тодоров: Без профилактика понякога пациентите идват късно при лекаря

/КРОСС/ Сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания са основната причина за намаляване продължителността на живота в България. Това заяви д-р Светослав Тодоров - неврохирург и зам.-директор на УМБАЛ Бургас по повод изнесените данни на НСИ за това че очакваната средна продължителност на живота намалява с 1.7 години.

„Околната среда, мръсният въздух, здравословният начин на живот, стреса - всички тези фактори допринасят за намаляване на продължителността на живота. Качеството на храната също е причина за намаляване на продължителността на живота. Затлъстяването е предпоставка за отключване на автоимунни заболявания и диабет. Липсва ни профилактика, затова болниците са пълни с пациенти, които понякога пристигат късно", каза д-р Тодоров.

Той е категоричен, че детско-юношеската възраст е преходен период, в който родители, учители, лични лекари трябва да отделят повече внимание и да научат децата да живеят здравословно.

„Да осигурим покой на тялото и ума си на първо място. Да мислим позитивно, да спортуваме, да се храним здравословно, да обръщаме внимание на нещата, които наистина ни правят щастливи", препоръча медикът.