Държавен ли е Италианският лицей в Горна баня /НУКК/?
Секция: Коментари
23 Май 2023 10:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавен ли е Италианският лицей в Горна баня /НУКК/?

На вниманието на Българската прокуратура, НАП, КПКОНПИ, Икономическа полиция

/КРОСС/ Безспорен факт е, че ние, българите, сме изобретателен и талантлив народ. Български открития са киселото мляко, компютърът, електронният часовник, принтерът, телефонният секретар, кирилицата и... Италианският лицей в Горна баня /НУКК/ - училище с, меко казано, особен профил и твърде неясен статут. Спорен е и въпросът дали този, уж държавен лицей, въобще е в патримониума на българската държава, или е някакво странно бизнес-сдружение в „частна полза"...

Автор на откритието „Италиански лицей" не е неговата създателка Людмила Живкова, а дългогодишната му директорка, „временно изпълняваща длъжността", около 40 години, Величка Велянова в съавторство с още 6 члена на Училищното настоятелство /УН/. Настоятелството е „доброволно сдружение, учредено при условията и по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел", но забележете - „в частна полза", което по същество е в противоречие на Закона за предучилищното и училищно образование.

Училищно настоятелство на НУКК


Председател:
Спас Панчев
Членове:
Цанка Бончева
Росен Томов
Величка Велянова
Стилиян Тютюнджиев
Георги Иванов
Алекси Кесяков
.............................
.............................

Тук трябва да отбележим, че Величка Велянова, като директор, досега не е имала право да бъде член и на УН. Останалите членове на Настоятелството през последните близо 20 години не са родители на ученици в Лицея, не са и „видни общественици, дейци на културата и изкуствата", най-малкото пък са „дарители" - никой от тях не е дарил и стотинка на НУКК. Защо тогава още кесят, вече две десетилетия, в УН? Отговорът на този въпрос можете да откриете в дългия списък от „справки" на Агенция по вписванията, според който пожизнените „настоятели" и членовете на техните семейства купуват и продават апетитни имоти за милиони. Тоест, училищното настоятелство е по-скоро Агенция за недвижими имоти „НУКК". Имат си дори и нотариус - небезизвестният Стилиян Тютюнджиев...

Ще илюстрираме написаното по-горе с три от десетките справки на Агенция по вписванията:

- Справка № 3, № от вх. Рег. 5104 от 10.02.2014 г. - покупко-продажба на 11 058 кв.м. в Горна Баня:

– Имотна партида 305257 – покупко-продажба на жилищна сграда в гр. София, ул. „Никола Петков“, Горна баня:

 

- Справка № 15, № от вх. Рег. 319964 от 23.11.2004 г. - покупко-продажба на 12 890 кв.м., урегулиран поземлен имот, общ. Столична, гр. София:


Впрочем, ако се извадят справките за физически лица от Агенция по вписванията за Величка Велянова Пейкова, Венцеслав Петков Пейков, Зорница Венцеславова Пейкова и Пламен Венцеславов Пейков /сем. Велянови/, ще се получи значително по обем четиво, интересно за НАП, Икономическа полиция и за други разследващи органи.

Прави впечатление и повтарящото се присъствие във всички справки на една странна фондация - „Д-р Мария Монтесори", ЕИК 121250182 и още по-странната симбиоза между нея и УН... Собственици на фондацията са Величка Велянова и други членове от училищното настоятелство на НУКК - в абсолютен конфликт на интереси. „Фондацията" пък е собственик на Частна детска градина „Д-р Мария Монтесори", Булстат 131166875; на Частно основно училище с ранно чуждоезиково обучение „Д-р Мария Монтесори", Булстат 130093883; на „Чифлик 2006" ЕООД, ЕИК 175043269; на „Камбана - НУК" ЕООД, ЕИК 121144357... А всичките тези, по същество частни структури, ползват срещу символичен наем огромни площи от сградния фонд на уж държавния Италиански лицей /НУКК/. Те не заплащат допълнително за ползваните общи части - столова, тоалетни, дворни площи, спортни площадки и т.н. Само заради частното училище и частна детска градина кухнята на държавния лицей работи от ранни зори, тъй като само техните ученици получават безплатна закуска.

Училищното настоятелство на НУКК осъществява търговска дейност, основно транспортна, в размер на около два милиона лева годишно и в конкретния случай то се явява „Данъчно задължено лице". Въпреки това, и в нарушение на ЗДДС, до ден днешен настоятелството не е регистрирано по ДДС. Това е сериозно закононарушение, което при евентуална данъчна проверка би довело до възстановяване на ДДС в размер на поне 2 000 000 лева от УН на НУКК.

Отпреди един месец Италианският лицей в Горна баня /НУКК/ си има нов директор, Иван Капурдов, назначен от служебния министър на културата Найден Тодоров.., или по-скоро от Величка Велянова и Училищното настоятелство... /Велянова запази служебната си кола и шофьор, на които никога не е имала право, и се нанесе в съседен на директорския кабинет, за да „дърпа конците на Капурдов"/.

А на Прокуратурата, НАП, КПКОНПИ и Икономическа полиция им препоръчваме да си припомнят култовия филм на Сидни Полак „Фирмата"...

 

Източник: БЛИЦ