Повече от 600 души станаха част от деветия „Маратон на приятелството“ в Плевен
Секция: ЛЮБОПИТНО
23 Май 2023 15:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Повече от 600 души станаха част от деветия  „Маратон на приятелството“ в Плевен

/КРОСС/ В неделя, 21 май, при слънчево време се проведе деветото издание на „Маратон на приятелството“ в Плевен. Събитието привлече общо над 600 участника на възраст от 3 до рекордните за маратона 86-години. Те бяха представители на общо 16 държави, сред които Австралия, Беларус, Великобритания, Босна и Херцеговина, Германия, Гърция, Италия, Индия, Нова Зеландия, Украйна, Румъния, САЩ, Шри Ланка, Франция, Южна Африка и България. Специалното детско състезание Fun Run Kids и безплатният 3-километров масов крос „Аз мога“ пък подобриха миналогодишния си рекорд, като в тях се включиха над 450 деца и възрастни, разпределени по категории. Всички участници в събитието бягаха в подкрепа на благотворителна кауза за осигуряване на стипендия за студент от Медицински университет, Плевен.

  Деветото издание на Плевенския маратон беше открито с приветствия от страна на организатори, дипломати и официални гости. „Маратонът на приятелството се превърна в една страхотна традиция, която всяка година привлича все повече и повече хора. Вярвам, че този празник ще продължи да се развива и Маратонът на приятелството, който всяка година е с различна кауза, ще е все така привлекателен за всички и още по-посещаван“, каза минути преди старта заместник-кметът на град Плевен Стефан Милев. В приветствията се включи и Оливър Патън – Втори секретар и Началник на отдел Партньорства за сигурност на Британско посолство в София, който беше не само участник в маратона, но и един от доброволците на събитието, помогнали в подготовката. „Маратонът в Плевен е събитие, което обединява всички възрасти“, каза той преди да стартира по маратонската дистанция. „Много се радвам да видя малки дечица и хора, които са на моите години, а и по-възрастни от мен. Страхотно нещо се случва в град Плевен. Да не забравяме, че сме дошли тук, за да се радваме“, добави Раду-Калин Молдован – Съветник по икономическите въпроси на Румънското посолство в София. „Събрали сме се тук, защото е празник, за да покажем нашето приятелство към всички. Този маратон има мисия, която е и приобщаване на хората с различни възможности, нека не забравяме, че те са част от нашето общество. Нека се обичаме и разбираме повече и спортът да ни обединява“, добави Станимира Георгиева от „Айс-Оупън“, която е съорганизатор на събитието.

Участниците в състезанието бяха разпределени в шест основни дисциплини – предизвикателния 42,2-километров класически маратон, 21,1 км полумаратон, щафета (2 х 10,55 км), четвъртмаратон 10,55 км, 3-километров безплатен масов крос „Аз мога“, както и детското състезание Fun Run Kids. Победител в маратонската дистанция за втора поредна година стана плевенчанинът Ивайло Вълев, който измина 42,2 км за 02:45:55. След него финишираха Калоян Ангелов и Денислав Найденов. Най-бърза сред дамите в маратона беше 58-годишната Малина Иванова с време 04:16:25. Победители в полумаратона станаха Николай Ефремов (01:21:04), Станислав Грабчев и Самюел Папот от Франция при мъжете и Теодора Петкова (01:33:52), Виктория Данова и Маргарита Дренова – при жените. Призовите места на 10,55 км заеха Ангел Ангелов (00:39:13), Павлин Тодоров и Кристиян Георгиев сред мъжете и Мария Михайлова (00:43:48), Ния Йотова и Цветелина Христова – при дамите. Сред отборите в щафетата наградени бяха тандемите на Валентин Илиев и Иво Илиев (01:25:43), следвани от Светослав Славчев и Ивайло Спасов, както и третите в класирането – Георги Георгиев и Николай Илиев.

 Едно от най-впечатляващите постижения на маратона направи 86-годишният ветеран Петър Петров, за когото това е четвърто участие в събитието. Той успя да измине 42,2-километровата дистанция на класическия маратон за 5 часа и 3 минути и се похвали след финиша, че има десетки участия на маратони, но все още не е имал случай, при който да не завърши успешно състезание.

Освен голям брой състезатели, деветият „Маратон на приятелството“ в Плевен успя да привлече и много доброволци. Сред изявилите желание да допринесат със своя безвъзмезден труд бяха плевенчани, ученици, цели семейства, хора от страната и от Румъния и дори някои от специалните гости, като Втория секретар и Ръководител партньорства за сигурност на Британското посолство в София Оливър Патън и други.

 Както всяка година, маратонът в Плевен се проведе с благотворителна кауза – осигуряването на стипендия на студент в Медицински университет в Плевен, който има отличен успех, но е загубил единия или двамата си родители или е израснал в специализирана институция. Инициативата е част от кампанията „Готови за успех“ на фондация BCause и продължава да приема дарения на уебсайта plevenmarathon.com.

 Деветият маратон в Плевен се организира от водещи фондации и социални предприятия в България, чиято основна мисия е да подкрепят хора в неравностойно положение и с различни способности: „Айс-Оупън“, фондация „Светът на Мария", Фондация „Сошъл Фючър - Jamba”, Национален алианс за социална отговорност, в партньорство с Община Плевен, СК Elite Running от Румъния, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Фондация BCause, Аутизъм Днес и с подкрепата на много компании, за които корпоративната и социална отговорност, приносът към изграждането на справедлива социална среда и устойчиво бъдеще са залегнали в основата на бизнеса им.