Каримански: Повече от сигурно е, че Асен Василев ще бъде предложен за финансов министър
Секция: ПОЛИТИКА
24 Май 2023 07:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Каримански: Повече от сигурно е, че Асен Василев ще бъде предложен за финансов министър

/КРОСС/  Намаляването на дефицита е в главата на тези, които го казват. Ние няма нужда да прилагаме стимулиращи мерки от гледна точка на бизнеса . Това заяви Любомир Каримански в предаването “Денят на живо” по Нова нюз.

Ясно е, че няма нужда да прилагаме стимулиращи мерки от гледна точка на бизнеса за намалени ставки по ДДС или стимули в енергетиката и социалната система. От COVID времето имаме ДДС и социални подпомагания. Как скритите дефицити ще бъдат овладяни. Трябва да си отговорим как ще бъде намален внесеният от служебният кабинет дефицит. Как скритите дефицити ще бъдат намалени, попита Каримански.

Според него пенсиите няма да спрат на 10 юни, когато изтича т.нар. удължителен закон за бюджета. "В бюджета на ДОО постъпват приходи, които могат да решат положението на пенсионерите и да си получат пенсиите. Това може да бъде правено до момент, в който се наложи да има трансфер от държавния бюджет към този на ДОО - поне за два месеца. В началото може да се използват средствата от НОИ, а след гласуване на редовен бюджет, трансферите може да бъдат изплатени към Здравната каса. Ако няма удължителен закон, не могат да бъдат изплащани единствено трансфери към ДОО", коментира Каримански.

По думите му е повече от сигурно, че Асен Василев ще бъде предложен за финансов министър. 

Бюджетът като един план – е обществен договор между гражданите и държавата. Трябва да бъде надежден, ясен, прозрачен и достъпен. Нито имаме яснота, нито имаме надежда, че ще бъде достъпен за гражданите. Тази тема беше изместена от политическите. “Продължаваме промяната” и ГЕРБ казаха, че ще договарят всичко прозрачно и ясно. През поседните три денонощия разбрахме ли колко прозрачно се случват разговорите. Не разбрах нито една прозрачна мярка, която да залегне като основа на бюджета. Ние гадаем, чудим се какво е станало. Въпросът е защо няма прозрачни преговори. Нали искахме промяната да дойде с прозрачността и гражданите да гледат какво се случва в политическия живот, посочи Каримански.

През 2022 г. получихме 2,8 млрд. по ПВУ, а похарчихме 100 млн. Останалите 2 млрд. и половина не сме похарчили, би трябвало заложените разходи да се случат през 2023 г., припомни още той.