Наследство на внука на Чингис хан: Откриха 12 неизвестни гробници на династията Юен
Секция: Наука
24 Май 2023 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Наследство на внука на Чингис хан: Откриха 12 неизвестни гробници на династията Юен

/КРОСС/ Китай има богата история. Освен вкаменелостите от периода на палеолита, страната е свидетел на възхода и падението на няколко империи и династии. Археолози, извършващи разкопки в Шандун, Китай, са открили 12 гробници, чиято възраст се оценява на около 700 години.

Изследователите са разкопали 12 древни гробници, датиращи от династията Юен (1271 - 1368) в Дзинан, в източната китайска провинция Шандун, съобщава местният археологически институт. Това е една от най-важните находки, правени някога в източната китайска провинция.

Династията Юен е основана от внука на завоевателя Чингис хан, Кубилай хан. Въз основа на надпис, открит в гробния комплекс, гробниците принадлежат на семейство, наречено Гуо.

Стенописите в една от гробниците на династията Юен с две гробни камери са сравнително добре запазени. Издълбаните тухлени стенописи са създадени с помощта на длета и дървени чукове. Свраките и клоните на стенописите символизират класически китайски дизайн за късмет.

Според директора на института Ли Минг това е най-големият комплекс от тухлени стенописни гробници от династията Юен, открити в провинцията.

„Гробниците са подредени очевидно планирано и някои от техните собствениците са свързани по кръвна линия, предоставяйки нов материал за изследване на подредбата на семейните гробища в династията Юен", казва Ли.

Разкопките, започнали на 23 април, са разкрили повече от 60 керамични и порцеланови изделия, бронзови огледала, медни монети и други културни артефакти. Резултатите ще помогнат при изследването на порцелан, произведен в региона и околностите му по време на династията Юен.

Кубилай хан, петият хагански император на Монголската империя и член на фамилията Борджигин, го управлява от 1271 до 1368 г.