КЕВР на проверка в „Топлофикация-София“ заради сигнали за високи сметки
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Май 2023 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КЕВР на проверка в „Топлофикация-София“ заради сигнали за високи сметки

/КРОСС/ Във връзка с медийни публикации за високи сметки на абонатите на „Топлофикация София" ЕАД за месец април 2023 г. председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов изиска от ръководството на „Топлофикация София" ЕАД да предостави изчерпателна информация за качеството на топлофикационните услуги за април. Това съобщиха от енергийния регулатор.

Съгласно действащата нормативна уредба формирането на месечните фактури на потребителите на топлинна енергия е извън регулаторните правомощия на Комисията. То се извършва по Методика за дялово разпределение на топлинната енергия, която е част от Наредбата за топлоснабдяването. Нормативният акт е издаден от Министерството на енергетиката, което е компетентният орган по извършване на контрол по неговото спазване.

Съгласно Наредба № 3 от 21 март 2013 г. за лицензиране на дейностите в енергетиката КЕВР е компетентният орган, контролиращ качеството на предоставяните от дружествата топлофикационни услуги. Енергийното предприятие е длъжно да подава топлинна енергия с гарантирани параметри, определени с приетите от КЕВР Показатели на качество на топлоснабдяването. Същевременно правомощията на Комисията, регламентирани в Наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия, включват контрол върху стриктното прилагане от топлопреносните предприятия на утвърдената от Комисията цена на топлинната енергия за съответния период.

В 3-дневен срок „Топлофикация София" ЕАД трябва да предостави на Комисията информация с подробни данни за изпълнението на Показателите за качество на топлинната енергия, както и дали в издадените фактури на клиентите за април е приложена утвърдената от Комисията цена на топлинната енергия.

След получаване на исканата информация от "Топлофикация София" АД Комисията ще изготви анализ на възникналата ситуация и ще оповести публично резултатите от проверката.