Шоубизнесът се смали без титаничната Тина Търнър
Секция: Шоубизнес
26 Май 2023 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шоубизнесът се смали без титаничната Тина Търнър

/КРОСС/ Световната сцена вече изглежда по-малка, по-бедна и по-скучна без титаничната Тина Търнър, която почина на 83-годишна възраст, след дълго боледуване, съобщи "Труд бг". Мик Джагър написа, че скърби за своята "невероятна и извънредно талантлива приятелка". Елтън Джон я описа като "тотална легенда в студиото и на сцената". "Тя беше недосегаема, една от най-вълнуващите и наелектризиращи световни изпълнителки", каза още Елтън.

Реакции валят от цял свят, а музиката на Тина звучи постоянно. "Тина Търнър, "Кралицата на рокендрола" почина мирно на 83-годишна възраст след дълго боледуване в дома си в Куснахт, близо до Цюрих, Швейцария", се казва в официалното изявление.

Родена е като Анна Мей Бълок (Anna Mae Bullock) на 26 ноември 1939 г. в Нътбуш, Тенеси, САЩ. Кариерата є продължава повече от 60 години, тя получава широко признание и множество награди. Родена и израснала в американския Юг, тя става и швейцарски гражданин.

Започва кариерата си като музикант в средата на 50-те години, когато става певица на Кингс ъф Ритъм на Айк Търнър. За първи път записва през 1958 г. под името Литъл Ан. Представена е на публиката като Тина Търнър през 1960 г. като член на Айк Енд Тина Търнър Ревю. Успехът идва с поредица от големи хитове, включително A Fool in Love, River Deep - Mountain High (1966), Proud Mary (1971) и Nutbush City Limits. В автобиографията си "Аз, Тина", тя разкрива няколко случая, в които е понесла сериозно домашно насилие от Айк преди да се разделят и разведат през 70-те. Израства като баптистка, но сменя вярата си с будизма през 1974, цитирайки религията и религиозното песнопение Нам Миохо Ренге Кио като фактора, който я стабилизира през трудните времена.

След развода с Айк Търнър тя отново построява кариерата си чрез изпълнения, макар че отначало има трудности при оставянето на отпечатък върху музикалните класации като солов творец. В началото на 80-те, тя се завръща на музикалния небосклон с нова поредица от хитове, започвайки със сингъла от 1983 Let's Stay Together, последван от изданието на петия є солов албум Private Dancer, носещ успехи по цял свят. What's Love Got to Do With It, най-успешният сингъл от албума, по-късно е използван като заглавие за биографичен филм, адаптиран по нейната автобиография. Освен като музикален творец, Търнър се радва на успех в киното, включващо роля в рок мюзикъла от 1975 г. Томи и главната роля в блокбъстъра "Лудия Макс 3" с Мел Гибсън, както и кратка поява в "Последният екшън герой" от 1993 г.

Едно от най-популярните имена в шоубизнеса, тя е наричана още Кралицата на рокендрола. Търнър е определяна като най-успялата жена в рока със своите осем награди "Грами" и продавайки повече концертни билети от всеки друг солов изпълнител в историята. Комбинираните албумни и сингълни продажби наброяват общо около 100 милиона бройки по света. Тина бе легендарна с енергичното си сценично присъствие, мощни вокали и дълготрайна кариера. През 2008 г. Търнър се връща от полуоттеглянето си, за да предприеме турнето "Тина!" по повод на 50 годиншия юбилей. Турнето на Търнър се превръща в едно от най-успешните в историята.