Валентина Маджарова: Не е имало дела на трупчета докато ръководех Специализираната прокуратура
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Май 2023 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Валентина Маджарова: Не е имало дела на трупчета докато ръководех Специализираната прокуратура

/КРОСС/ За времето, в което бях административен ръководител на Специализираната прокуратура категорично мога да заявя, че дела на трупчета не е имало. Това каза за БНТ "Денят започва" бившият ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова. По думите й по множество от делата разследването не се провеждаше в оптимални срокове, от каквито обществото има нужда. Според нея една от причините за това е изключително тромавият наказателен процес. Друга причина, която касае Специализираната прокуратура, е тоталният недокомплект.

Призна, че Специализираната прокуратура е длъжница на обществото по отношение на делата за т.нар. "корупция по високите етажи на властта".

Маджарова е категорична, че разследването по делото "Барселонагейт" е провеждано максимално ритмично, доколкото позволява законодателството.

По този казус 90% от разследването се провежда по способите на европейската заповед за разследване. Няма как да се иска да се спазват конкретни срокове от българския прокурор, наблюдаващ разследването, при условие, че действията по разследването се възлагат за извършване на чужда юрисдикция.