МРРБ подкрепя бизнес плана на „Кюстендилска вода“ ЕООД
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Май 2023 20:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МРРБ подкрепя бизнес плана на „Кюстендилска вода“ ЕООД

/КРОСС/ Министерството на регионалното развитие и благоустройството и „Български ВиК холдинг" ЕАД подкрепят бизнес плана на „Кюстендилска вода" ЕООД за регулаторния период 2022-2026 г. Съгласно него от 2024 г. водният оператор ще предоставя ВиК услуги, освен на обслужваните дотогава потребители, и на жителите на община Дупница.

По решение на Общински съвет - Дупница от 2016 г. общината е присъединена към територията, на която оперира „Кюстендилска вода" ЕООД по силата на договор, сключен с Асоциация по ВиК - Кюстендил. То е последвано от решение на Асоциацията за промяна на границата на обособената територия, в която е включена и община Дупница. За целта на 04.12.2018 г. между Асоциация по ВиК - Кюстендил и „Кюстендилска вода" ЕООД е сключено допълнително споразумение към договора за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системи и съоръжения и за предоставяне на ВиК услуги на потребителите.

Съобразно изискванията на Закона за водите присъединяването на община Дупница към обособената територия, на която оперира „Кюстендилска вода" ЕООД, вече е осъществено.

По отношение на прието през 2021 г. решение на Общинския съвет - Дупница за предприемане на действия за промяна на границата на обособената територия, обслужвана от „Кюстендилска вода" ЕООД чрез напускане и прекратяване/отпадане на община Дупница от Асоциация по ВиК - Кюстендил, следва да се посочи, че за да се осъществи, е необходимо това решение да е последвано от решение на Общото събрание на Асоциацията. Съгласно разпоредбите на Закона за водите то трябва да е прието единодушно. Делът на държавата, представлявана от председателя на 

Асоциация по ВиК - Кюстендил, на когото министърът на регионалното развитие и благоустройството дава мандат, е едва 35 % от гласовете на всички членове на асоциацията. Kъм днешна дата такова решение не е взето.

Подкрепата от страна на МРРБ и „Български ВиК холдинг" ЕАД за бизнес плана на „Кюстендилска вода" ЕООД е също и в изпълнение на държавната политика в отрасъл ВиК и по-конкретно на заложената в Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България 2014-2023 г. цел и държавна политика за изграждане на консолидиран отрасъл с най-много 28 регионални дружества. Тази политика е важна стъпка в процеса за постигане на ефективност и високо качество на услугите. Същата цел е посочена и в Споразуменията за партньорство за програмните периоди 2014 - 2020 г. и 2021 - 2027 г. Тя е пренесена и в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Приключването на така наречената „водна реформа", чието начало бе поставено още през 2009 г. с промени в Закона за водите, е заложено като цел в проекта на Закон за ВиК.

Важно да се отбележи е, че съгласно одобреното от Европейската комисия Споразумение за партньорство Европейските структурни и инвестиционни фондове финансират изграждане и реконструкция на ВиК инфраструктура само в консолидирани територии. Реализирането на тези инвестиции е от изключителна важност за подобрение качеството на предоставяните ВиК услуги (доставка на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води) и постигане на съответствие с националното и европейско законодателство, и в частност Директива 98/83/EО - качеството на водите, предназначени за консумация от човека и Директива 91/271/ЕИО - пречистване на градските отпадъчни води.