Атанас Пеканов: Решенията, касаещи управлението и бъдещето на страната ни, трябва да се взимат само и единствено в България
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Май 2023 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атанас Пеканов: Решенията, касаещи управлението и бъдещето на страната ни, трябва да се взимат само и единствено в България

/КРОСС/ Ситуацията се променя всеки ден, но аз продължавам да вярвам, че България има нужда от редовен кабинет и работещ парламент, за да се приемат всички тези закони, от които зависи дали тази година ще получим още европейски средства. Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов по БНТ.

Той отказа да коментира записа от заседанието на Националния съвет на ПП, но допълни: „Имаше притеснителни изказвания, които може би не ни помагат да си спечелим доверие сред нашите партньори, и това ме притеснява. Трябва да вярваме и да надграждаме държавната администрация, но и трябва да държим на нейната деполитизация и независимост", заяви Пеканов.

Той бе категоричен, че решенията, касаещи управлението и бъдещето на страната ни, трябва да се взимат само и единствено в България.

По думите му в последните месеци са били направени много стъпки за приемането на България в „Шенген". „Има притеснения в някои страни, които се надявам да сме адресирали. Активно работихме с Австрия, там имат огромни притеснения по цялата тема за миграцията", коментира Пеканов.

Приемането на механизма за главния прокурор е същината на съдебната реформа, подчерта вицепремиерът. „Пише го във всички доклади за върховенство на закона, които Европа праща у нас. От него зависят и част от европейските средства, които страната ни може да получи. Благодарен съм на редовния кабинет, който започна работата по законопроекта и най-вече на министър Зарков в служебния кабинет, който финализира проекта, съгласува го с ЕК и вчера на-накрая бе приет. Но това не е всичко, да не се лъжем - има още работа", допълни вицепремиерът.

Попитан има ли опасност механизмът да не мине в Конституционния съд, Пеканов посочи, че според него законът е в правната рамка.

Тази година очакваме още две плащания по Плана за възстановяване и устойчивост на стойност около 1,4 млрд. лв., обясни вицепремиерът. Все още не сме получили второто плащане, тъй като не сме приели нужните закони. До края на програмата през 2026 г. се очаква да получим още 8 млрд. лв., но не трябва да допускаме повече забавяния. „Имаме да наваксваме още закони от миналото плащане, за да можем да отключим следващите суми. Има стриктни правила. Третото плащане трябва да дойде през есента, но първо трябва да получим второто плащане. И по второто, и по третото плащане очакваме по 1,4 милиарда лева", обясни Атанас Пеканов.

По думите му страната ни се справя сравнително добре по Плана за възстановяване. „Получихме първия транш през декември месец. Това е 24% от цялата сума, която ще получим. Това ни поставя някъде по средата на всички страни членки. 2,7 милиарда получихме миналата година, остава да получим още 8 милиарда до края на 2026 г. Не трябва да допускаме обаче повече забавяния със законопроектите", подчерта той.