Лавров: Придържането на Запада към формулата на Зеленски показва готовност да подкрепи геноцида
Секция: Русия
29 Май 2023 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров: Придържането на Запада към формулата на Зеленски показва готовност да подкрепи геноцида

/КРОСС/ Ангажиментът на западните страни към „формулата на мира" на украинския президент Володимир Зеленски говори за тяхната готовност да подкрепят геноцида. Това каза пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров, съобщават руски медии.

„Като се има предвид, че украинският президент Володимир Зеленски преди три години или преди няколко години каза, че ако някой се чувства руски гражданин на Украйна, тогава в името на бъдещето на вашите деца и внуци, излезте в Русия, като се има предвид какво господата казаха секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов, съветник на ръководителя на кабинета на украинския президент Михаил Подоляк, а именно, че след връщането на Крим и източните територии на Украйна те ще унищожи всичко руско там, до физическото унищожение на руските граждани, такава позиция на Запада и придържането му изключително към тази варварска животинска формула на Зеленски означава, че те са готови да подкрепят геноцида, тук няма какво повече да добавя", коментира още Лавров.

Лавров, отговаряйки на въпрос, свързан с реакцията на САЩ и Великобритания на африканската мирна инициатива, посочи, че Вашингтон и Лондон не могат да приемат нищо друго освен така наречената „формула за мир" на Зеленски, която те влагат във всички документи и „ Седем", както НАТО, така и Европейският съюз го прилагат по всякакъв възможен начин и изискват от всички да се придържат към него."

Зеленски, говорейки пред участниците в срещата на Г-20 през ноември, заяви, че Киев има "мирен план", състоящ се от десет точки. Сред тях - осигуряване на ядрена, продоволствена и енергийна сигурност, размяна на "задържани лица" по формулата "всички за всички", както и изтегляне на руските войски и възстановяване на териториалната цялост на Украйна. Руският външен министър Сергей Лавров нарече плана "абсурдна инициатива", в която "всичко е възможно е натрупано".

„Що се отнася до Дания и Холандия и тяхното, така да се каже, намерение да бъдат в челните редици на тези, които обучават украински пилоти за работа на западни самолети, може би тук, на първо място, желанието да се хареса на хегемона. Тези страни активно се следване на линията на Вашингтон в европейските дела, преди всичко на европейските форуми", заяви Лавров.

Руският външен министър беше попитан и каква ще бъде реакцията на Москва при евентуални доставки на американски бойни самолети в Украйна: „Що се отнася до нашата реакция, не се съмнявам, че нашите въоръжени сили имат способността да реагират на това."

Шефът на Пентагона Лойд Остин каза по-рано, че Дания и Холандия ще ръководят европейска коалиция за обучение на украински пилоти да използват изтребители F-16.

На 21 май президентът на САЩ Джо Байдън обяви на пресконференция след срещата на Г-7 в Хирошима, че Западът ще започне да обучава украински пилоти да летят на изтребители от четвърто поколение, включително F-16. В същото време съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че Вашингтон ще обсъди със съмишленици през следващите месеци кои държави ще прехвърлят самолети F-16 на Киев.