Уникален над стогодишен килим - чол от козинява вълна, е показан за първи път на Фестивала на етносите в Котел
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Юли 2023 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Уникален над стогодишен килим - чол от козинява вълна, е показан за първи път на Фестивала на етносите в Котел

/КРОСС/ Уникален над стогодишен килим - чол от колекцията на обект "Кьорпеева къща" към Исторически музей - Котел, участва за първи път в ежегодната изложба на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим. Това каза за БТА уредникът на обекта Стефан Иванов. Експозицията е част от фестивала и през годините в нея биват излагани ценни експонати от фонда на обекта, участвали са и частни колекционери.

"Аз съм нарекъл този килим "Невена Госпожина" по аналогия с героинята на Вазов Рада Госпожина, разказа Стефан Иванов и добави: "Килимът е от къщата на една учителка от Котел, дъщеря на основателя на килимарска работилница Иван Балев. През 1911 г. е изтъкан този уникален килим, който представлява шахматно наредени цветя на черен фон. Изтъкан е от козина и вълна върху памучна основа - много скъпа за времето си. Килимът е обточен с много красив бордюр".

От всички килими в България само сред котленските има козиняви, каза за БТА Дора Куршумова, автор на книгата „Котленските килими - по-силни от времето". На другите места от козина са тъкали дисаги, ямурлуци и др. Друго специфично нещо е, че само котленките са обработвали козината, а на другите места това се е извършвало от мъже.

Седмото издание на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим продължава и днес, като в последния ден на културния форум програмата включва пленер "Тебеширен свят", а следобед ще бъде официалното му закриване.