Нидерландия и Австрия проверяват дали България изпълнява изискванията за Шенген
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Август 2023 17:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нидерландия и Австрия проверяват дали България изпълнява изискванията за Шенген Резултатите, които България е постигнала, ще бъдат проверени през септември от чуждестранна мисия с участието и на представители на Нидерландия и Австрия

/КРОСС/ Резултатите, които България е постигнала в изпълнение на изискванията за влизане в Шенгенската зона, ще бъдат проверени през септември от чуждестранна мисия с участието и на представители на Нидерландия и Австрия - двете страни, което все още са против приемането на България в пространството без гранични проверки.

На последното заседание на правителството министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е докладвал за свои срещи с еврокомисаря за вътрешните работи Илва Йохансон, и с министъра на миграцията на Нидерландия Ерик ван дер Бург.

В рамките на двустранните си срещи министър Стоянов е информирал за предприетите от страната ни действия в изпълнение на препоръките от Европейската комисия в доклада за върховенството на закона.

В момента най-важното, по думите му, е страната ни да получи съгласие от Нидерландия.

Министър Ван ден Бург е посочил, че макар и правителството в Нидерландия да е служебно, има очаквания то да има мандата работи по въпроси от европейския дневен ред, включително и темата за Шенген.

В тази връзка той е изразил желание за провеждане на мисия у нас, което е и желанието на страната ни, а координацията ще се поема от Европейската комисия.

Възможно е до 15 септември, делегацията да дойде в България, за да извърши проверка на място и да бъдат зададени въпроси на съответните български експерти.