Драма с кемперите и с категорията на книжката на водачите у нас
Секция: Автомобили
09 Септември 2023 18:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Драма с кемперите и с категорията на книжката на водачите у нас

/КРОСС/ За облекчаване на таксите за ползване на кемпери у нас призовават от бранша на вносителите на туристическите возила. От началото на годината интересът на българина към нови машини е висок. Според плановете на Европейската комисия тегловият клас на шофьорската книжка, категория "Б", може да бъде увеличен от 3,5 на тона на 4,25 тона в цяла Европа, но само след края на пробния период и само за автомобили с алтернативно задвижване.

Този регламент би бил особено интересен за всички къмпингуващи, тъй като превозните средства за отдих вече често надвишават максималното тегло от 3,5 тона. Антон Димчев - един от големите вносители на нови кемпери у нас, обяснява защо е така: "Тази възможност за 3500 килограма, категория "Б", е била когато самите автомобили са били по-слабо технологични.

Сега са много по-развити - спирачни системи, асистиращи системи, които имат, и мисля, че е добре да има възможност с любителска книжка да се карат малко по-тежки превозни средства. Това важи както за кемперите, така и за други специализирани автомобили. Има и такива електрически автомобили, които пък са по-тежки от 3 тона и половина. При всички положения ще има голямо облекчение, защото няма да се налага на любителите-шофьори да карат допълнителни курсове за някои от категориите "С" или "С 1"", казва Димчев пред БНР. Според плановете на Европейския съюз само кемпери с алтернативни задвижвания ще се възползват от коригирането на тегловия клас. В

България би било добре да има облекчение за този тип превозни средства за ползването на винетен стикер, независимо, че някои от тях вече са над 3,5 тона: "Давам пример със Словения, където в случая до 3 тона и половина има два типа винетни стикери: едните са за леки автомобили и кемпери, а другите винетни стикери са за примерно, за един пътнически бус, един ван". Едно от притесненията при покупката на кемпер е дали ще е възможно да се управлява с любителска книжка.