Меглена Плугчиева: Ние сме членове на ЕС от 2007 г., а продължаваме с поведение тип наказан ученик
Секция: Анализи
14 Септември 2023 06:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Меглена Плугчиева: Ние сме членове на ЕС от 2007 г., а продължаваме с поведение тип наказан ученик

/КРОСС/ В предаването „Лице в лице" по БТВ снощи Меглена Плугчиева каза, че похвалите на президента на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен са реална оценка на постигнатото от България за последните 12 години, те са напълно заслужени.

„Още миналата година, когато се разглеждаше въпросът за нашето присъединяване към Шенген, ЕК също ни подкрепиха, но това не даде ефект. Нидерландия е в предизборна ситуация в момента. От наша страна трябва очакванията за гарантиране на върховенството на закона чрез приемане на няколко закона трябва да се изпълни. Не трябва да чакаме само на оценка на госпожа Фон дер Лайен. Очаквам господин Рюте, макар като служебен премиер в Нидерландия, да направи един исторически подарък и лично да се застъпи за нас", смята тя.

Тя е категорична, че трябва да си свършим работата.

По отношение на Австрия тя заяви: „Имаше нюанс на вътрешнополитическа зависимост при решението на страната миналата година. Надявам се това да отпадне сега. Влизането ни в Шенген ще бъде плюс не само за нас, но и за ЕС."

„Имаше заявки за промени от страна на Фон дер Лайен, когато взе поста, но все още не са изпълнени. Икономиката, която е засегната и от войната, и от енергийната криза, и от войната - тя имаше проект за Фонд за суверенитет, който да е противодействие на изтичането на фирми, но това не се реализира. Малкият и среден бизнес е с невероятна скорост на фалити в Германия - това не може да продължава", категорична е Плугчиева.

„Анонсираните сега реформи са малко закъснели. Данните показват, че въпреки ограничението на вноса на руски газ, това не се спазва. Темата миграция е също нерешена политика - от 2015 г. започна големият поток на мигранти. Има двойни и тройни стандарти, има напрежение. Липсата на работна ръка - това не е от вчера. Видя се в последните години, че ЕС има тежки демографски проблеми. От една страна, Съюза се свива демографски, а от друга страна - липса на кадри и липса на квалифицирана работна ръка", допълни тя.

„За съжаление, точно „Алтернатива за Германия" е на втора позиция в Германия заради всички тези неща. Трябва всички сериозно да се замислим в своята страна и да се анализират компетентни решения", каза още тя.

За ролята на България в Европейския съюз, тя бе категорична: „Ние трябва да стъпим на крака, с физиономия в ЕС. Ние сме членове от 2007 г., а продължаваме с поведение тип наказан ученик. Ние бяхме една от последните страни, които приеха Плана за възстановяване и устойчивост, сега искаме промени и още трябва да се гласуват закони. Движим се с огромно закъснение, а останалите страни вече изразходваха тези средства."

По повод забраната за украинско зърно, тя смята: „Напрежението в сектора ще стане много голямо. Самият факт, че Полша е против, и въпреки решението на ЕК няма да допусне украинско зърно, трябва да накара и нас да се замислим. Това няма да е в интерес на нашите зърнопроизводители. Така, както със солидарност неправилно вървим, в един момент и селското стопанство, и икономиката ни ще рухват, и тогава няма да има кой да помага на Украйна."