Емилия Лазарова: Учебниците от първи до седми клас може да не се носят, тъй като вече ще бъдат дигитализирани
Секция: Интервюта
15 Септември 2023 06:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Емилия Лазарова: Учебниците от първи до седми клас може да не се носят, тъй като вече ще бъдат дигитализирани

/КРОСС/ От новата учебна година въвеждаме доста нови неща, не се касае само за козметични промени. Една такава новост е дигиталната раница. Това заяви вчера зам.-министъра на образованието Емилия Лазарова в навечерието на новата учебна година, която започва днес.

Тя припомни, че физическите учебници от първи до седми клас може да не се носят, тъй като вече ще бъдат дигитализирани.

По отношение на изпитите Лазарова обясни, че промени в националните външни оценявания почти няма да има.

Сериозни промени няма да има. В 4-ти клас няма промени, в 7-ми клас се променя само характерът на задачите, в броя им няма да има промяна. По БЕЛ, например, ще се засилят елементите за анализ и мислене. В 10-ти клас ще има само смяна на броя на задачите по БЕЛ, т.е. от 23 стават 21 и така ще имат повече време да работят по задачите за съставяне на текст. Това е разчупване на модела, което е едно малко начало. Целта е да се стимулира мисленето и да могат учениците да изразяват собствено становище, собствена гледна точка, поясни зам.-министърът на образованието.

Що се касае до ваканциите, тя съобщи, че първата ваканция ще е есенната - от 28 октомври до 1-ви ноември, а Коледната ще бъде от 23 декември до 2-ри януари.

Има недостиг на учители, особено по природни науки, по БЕЛ, по математика и информационни технологии. В тази връзка от 2-3 години се работи с ВУЗ-овете за стимулиране на студентите, които завършват педагогически специалности. Училищата са отворени и за студенти, които желаят да работят, макар и да не са завършили, в последен курс, защото има студенти, които са пределно мотивирани и обичат децата. Това също е вариант. Има и доста пенсионери, които се връщат на работа, защото проявяват съпричастност, коментира Емилия Лазарова.

На въпрос какво бихме могли да взаимстваме от финландската образователна система, давана за пример като най-добрата и ефективна в света, Лазарова сподели, че за целта е необходима по-мащабна реформа в образованието и изцяло нова визия на учебната дейност.

Накрая зам.-министър Лазарова подчерта, че за да се борим ефективно срещу разпространението на наркотици в училищата, е необходима по-голяма активност от страна на цялото ни общество - родители, учители и психолози.

Нова Нюз, „Денят на живо"