Нова терапия за атопичен дерматит се отпуска безплатно в България
Секция: Здраве
15 Септември 2023 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нова терапия за атопичен дерматит се отпуска безплатно в България 400 000 деца и 200 000 възрастни страдат от атопичен дерматит в България

/КРОСС/ 400 000 деца и 200 000 възрастни страдат от атопичен дерматит у нас. Всяко пето дете в България пък се ражда със заболяване от сферата на атопията, а прогнозите са, че до 7 години всяко второ ще бъде засегнато от заболяването. Това стана ясно по време на пресконференция по повод Световния ден за информираност за атопичния дерматит, организирана от Български лекарски съюз, Българското дружество по дерматология, АПАЗ и Портал на пациента.

Секретарят на Българското дерматологично дружество проф. д-р Развигор Дърленски припомни, че атопичния дерматит е хронично заболяване, което причинява възпаление, сърбеж и сухота на кожата. "Освен генетичните фактори и факторите на околната среда могат да обострят атопичния вариант", поясни проф. Дърленски и допълни, че около 10% от възрастните у нас страдат от средна или тежка форма на атопичен дерматит.

"Средно в България един пациент заплаща за лечение с хидратиращи средства между 2 000 и 3 000 лв. на година, като в тази цифра не влизат лекарствата", заяви проф. Дърленски.

Атопичният дерматит е заболяване, което сериозно влошава качеството на живот на пациентите. Над 80% от тези, които страдат от тежките му форми не спят повече от час и половина на ден. Всеки трети пациент пък с тежка форма развива депресия или тревожност.

За пациентите с тежък атопичен дерматит вече има ново лечение, което НЗОК покрива от средата на юли 2023 г.

Терапията дава много бърз ефект и пациентите нямат никакъв сърбеж, спят спокойно, нямат нови раздразнения по тялото и ръцете. Качеството им на живот значително се подобрява и то за кратък период от време.. Това разказа доц. д-р Жана Казанджиева, председател на Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество

Доц. Казанджиева цитира данни от проучване проведено в Германия, което посочва четирите най-важни за пациентите цели. Почти всички пациенти с атопичен дерматит (96%) искат да нямат сърбеж, 88 % желаят бързо подобрение на кожата, 86% бързо излекуване на всички кожни дефекти и 83% - да нямат повече изгарящо усещане по кожата.

Според проучване на сдружение „Асоциация на пациенти с автоимунни заболявания" пациентите с атопичен дерматит сменят средно между 3 и 10 дерматолога, в търсене на решение за състоянието си.

"За това е много важно хората са разберат, че има нова терапия и да се свържат с дерматолога си", коментира Анета Драганова, председател на АПАЗ и добави, че е необходимо да се въведат срокове за започване и за приключване на процедурите по изготвяне и актуализация на „Изисквания на НЗОК при издаване на протоколи за провеждане на лечение по конкретни заболявания и групи лекарствени продукти".

"БЛС винаги се е стремял да подкрепя иновациите в медицината и що се отнася до индустрията и разбира се, когато говорим за медицински дейности. Знаем обаче колко трудно е да се балансира, независимо от това в основата на всички решения, които ние сме взимали с партньорите ни е стоял пациента. Това заяви д-р Иван Маджаров - председател на Български лекарски съюз и допълни, че нищо не може да оправдае липсата на възможности в България за лечение на заболявания, които са лечими в останалите държави. „Каквото и да е постигнато като договорености между нас и останалите партньори ако то не достигне като информация до пациентите и до колегите ни то няма как да бъде полезно.", заключи д-р Маджаров.

За това и БЛС подкрепя и е партньор в информационната кампания - „Отново в кожата си", за която има специално създаден сайт и ФБ страница, които бяха показани в рамките на събитието.

"Кампанията има за цел да информира българските пациенти за диагностиката и лечението на тежките форми на атопичен дерматит", коментира г-жа Елена Цонева от Асоциация „Грижа за пациента" .

"Сътрудничеството между всички страни е най-прекият път за въвеждането на иновативни лечения, които ще подобрят съществено качеството на живот на пациентите." Това заяви г-жа Пепа Пенчева - държавен експерт в Дирекция "Лечебни дейности" в Министерство на здравеопазването.