Георги Константинов: За поезията останаха най-верните читатели
Секция: КУЛТУРА
17 Септември 2023 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Константинов: За поезията останаха най-верните читатели

/КРОСС/ "Радва ме това отличие. Винаги ме е радвала наградата, че читателите протягат ръка към моите книги. Те са около 60 - колкото са и годините, които съм прекарал в София. Зарадва ме и тази награда, защото тя казва нещо много важно - роден съм в Плевен, но тези 60 книги са родени в София и така са наградени с това почетно звание". Това каза пред БНР поетът Георги Константинов, на който днес Столичната община връчи отличието "Почетен гражданин на София". 

Според него причина за намаленото четене, особено на художествена литература, е навлизането на много технически средства. Друга причина е финансовата - книгите станаха много скъпи в сравнение с миналото, посочи той и подчерта:

"Получи се нещо такова - хора, които обичат да четат, нямат достатъчно средства за книги, а тези, които имат достатъчно пари, пък не четат". 

За поезията останаха най-верните читатели, каза поетът в интервю за предаването "Неделя 150" и добави: "Станаха по-малко на брой, количеството се превърна в качество, но това са запалени по поезията хора". 
Освен това живеем в твърде непоетично време, но като че ли все повече хора опитват да пишат поезия, отбеляза Георги Константинов.По думите му много се е разширило и самоиздаването на книги. 

"Това все пак е досег с културата, досег с литературата. Хубаво е, че го има", смята той.
За войната в Украйна Георги Константинов бе категоричен:

"Време е да се спре това безумие по някакъв начин. Хората го разбират това. Това може да доведе до още по-голям пожар - ако този сблъсък не бъде укротен, може да доведе до ядрен сблъсък. Това трябва да престане".
Той обаче не вижда желание за такъв край. Според него са необходими мирни преговори и то са били необходими още преди да започне войната.