Русия призна, че бившият кмет на Херсон се намира в плен
Секция: Русия
18 Септември 2023 10:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия призна, че бившият кмет на Херсон се намира в плен

/КРОСС/ Игор Колихаев, който оглавяваше градската управа на Херсон, когато градът беше окупиран от руската армия миналата пролет, е в руски плен, съобщиха официално руските власти на Червения кръст, съобщава украинската телевизия "Суспилне", като се позовава на сина му.

През март 2023 г. украинският президент Владимир Зеленски назначи Роман Мрочко за нов ръководител на военната администрация на град Херсон.

Руската армия превзе Херсон в края на април 2022 г. Колихаев публично заяви в социалните мрежи, че отказва да сътрудничи на окупаторите. На 28 юни 2022 г., според негови служители, той е бил задържан от хора в униформи на руската гвардия, качен на автобус с буквата Z и отведен.

От тогава не се знае нищо за съдбата му. Руските власти не винаги бързо информират за статута на затворниците, които залавят; някои от тях се държат дълго време в правно несигурен статут без комуникация с външния свят.

Според сина на кмета едва на 13 септември руската страна е добавила Игор Колихаев към списъка на затворниците. Все още няма информация къде точно се намира и какво е здравословното му състояние.

Украйна освободи Херсон в началото на ноември 2022 г.