Немско изследване: Причините за бързото разпространение на новия COVID вариант Ерис
Секция: Здраве
18 Септември 2023 12:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Немско изследване: Причините за бързото разпространение на новия COVID вариант Ерис

/КРОСС/ Подвариантът Ерис на новия коронавирус се разпространява бързо по света не защото е по-силно заразен от предшествениците си, а защото успява по-ефикасно да се бори срещу имунната система на заразените, установи проучване на специалисти от Германския център по примати - Институт Лайбниц за изследване на примати в Гьотинген. За това съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".

Експертите в института са изследвали характеристиките на подварианта EG.5.1. Те са установили, че той не е по-силно заразен от предшествениците си, но може да неутралиризира антителата. Това дава на Ерис предимството, че може да заразява успешно хора, чиято имунна система произвежда антитела срещу SARS-CoV-2 в резултат на преболедуване или ваксинация. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Лансет инфекшъс дизийзис".

Открихме доказателства, че увеличената способност за избягване на антителата е вероятната причина за бързото разпространение на Ерис, каза Маркус Хофман, ръководител на изследователския екип от специалисти от Института Лайбниц за изследване на примати, Медицинското училище в Хановер и университета "Фридрих-Александър" Ерланген-Нюрнберг.

Тъй като Ерис е свързан с подвариантите на XBB.1.9, може да се смята, че новите адаптирани към XBB ваксини ще са ефективни и за подвариантите на EG.5, каза Щефан Полман от Германския център по приматите.