Взривиха мината върху дрона край Тюленово
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Септември 2023 12:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Взривиха мината върху дрона край Тюленово

/КРОСС/ Военните специализирани части са взривили мината, прикрепена към дрона, открит край село Тюленово.

Сигнал за съмнителен обект на брега между скалите в селото е подаден още снощи, около 22:00 ч. В социалните мрежи бяха публикувани и снимки от Радослав Русев. Той посочи, че до късно снощи устройството е било заседнало на скалите и е имало светлинна индикация.

"Цялото устройство е дълго между 3 и 3.5 м, а бомбата - около 50-60 см. В района има ресторант и хотели, а институциите бездействат вече 10 часа", заяви по-рано тази сутрин пред NOVA Русев.

Гости на хотела, който менажира той, са видели дрона да се носи в морето на няколко километра от скалите, на които е заснет.

Районът около Тюленово веднага бе отцепен от полиция и военни заради специализирани действия и мерки за сигурност.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев потвърди тази сутрин информацията за открития дрон, както и това, че върху него има боеприпас. "Предварителната оценка е, че това е мина", посочи той.

Не е ясно кога и как се е появил този дрон, няма информация към този момент и как точно се е озовал във водата.

"Не ми е докладвано нашата система за ПВО да е засичала такъв обект", посочи още Тагарев.

По думите на военния ни министър дронът е свързан с "войната, която Русия започна срещу Украйна."

"Тази война неизбежно е свързана с повишаване на рисковете за нашата сигурност от най-различен характер. Русия бомбардира украински пристанища, които са само на няколкостотин метра от територията на Румъния и вече има случаи на паднали останки от дронове и други боеприпаси. Ние няма защо да си мислим, че тази война ще ни заобиколи, има си рисковете и за България", допълни Тагарев.

"Трябва първо да видим откъде точно е дошъл дронът. Ако той е паднал някъде навътре в морето и след това е бил изхвърлен на брега, очевидно няма нужда от свикване на Съвет по сигурността, ако се окаже, обаче, че е прелетял близо до нашите брегове, това създава рискове за нас. Ще чуя експертите първо", заяви от своя страна премиерът Николай Денков.