Ректорът и министърът на образованието откриха новата академична 2023/2024 година в УНСС
Секция: Наука
18 Септември 2023 16:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ректорът и министърът на образованието откриха новата академична 2023/2024 година в УНСС

/КРОСС/ Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков откриха новата академична 2023/2024 учебна година в УНСС.

Националният, европейският и студентският химн „Gaudeamus igitur" дадоха началото на тържествената церемония в най-големия икономически университет в Югоизточна Европа.

Проф. Димитров приветства студентите, преподавателите и служителите и отбеляза, че тази година УНСС отчита рекорден брой кандидат-студенти и по-висок бал за прием. Университетът може да се похвали с една успешно проведена кандидатстудентска кампания и много над очакваното новоприети студенти. Проф. д-р Димитър Димитров изтъкна, че този успех се дължи на факта, че в Университета има високи изисквания, надгражда се постигнатото и процесът на трансформация е непрекъснат. Той подчерта, че Университетът е член на елитната университетска мрежа ENGAGE.EU и че чрез нея студентите на УНСС с гордост могат да казват, че са учили в 9 университета по време на следването си. УНСС осигурява възможност за мобилност в над 100 чужди университета.

Ректорът обърна внимание, че Университетът има много добри връзки с бизнеса и организира съвместни бизнес академии с водещи компании, като предлага отлични възможности за стажове, провежда много кариерно ориентирани събития и това води до почти 100% реализация на възпитаници му още от студентската скамейка.

Проф. Димитров наблегна и на усилията, които ректорското ръководство е положило, за да бъде УНСС зелен университет, посочвайки завършения проект на фотоволтаичен парк, един от най-големите в сферата на образованието изобщо. Той подчерта, че скоро ще завърши и ремонтът на университетската библиотека и че са предприети стотици мерки за енергийна ефективност и подобряване на учебния и административния процес, особено за студентите и преподавателите. Създават се няколко университетски кампуса, ремонтират се общежитията, с фокус към по-добра естетическа среда за живот и учене.

„Разбирам вълнението, което Вие сега изпитвате, прекрачвайки прага на вече и Вашата алма-матер. Това е важна стъпка във Вашия живот, която е резултат от сериозните и задълбочените усилия, които сте положили през изминалата учебна година", обърна се проф. д-р Димитър Димитров към първокурсниците и подчерта: „Мога да ви уверя, че сред Вас стоят бъдещите управленци на България - предприемачи, икономически анализатори, съветници, министри и президенти. Защото УНСС е трамплин за таланти. Защото в Университета за национално и световно стопанство първите си крачки в знанието са направили стотици именити наши сънародници, формирали елита на нацията, сред които десет министър-председатели на България, както и изпълнителният директор на Международния валутен фонд - Кристалина Георгиева, доктор хонорис кауза на нашия университет". Пълния текст на слово на ректора - тук.

Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков се обърна към първокурсниците с думите: „Вие сте избрали университет, който не само ще ви подготви на високо ниво, не само ще ви даде любовта към знанието и науката, но ще ви отвори път за една много успешна реализация в живота - нещо, което трябва да прави всеки съвременен университет. Затова още веднъж искам да поздравя и ректорското ръководство, и преподавателите на университета, тези над 500 водещи преподаватели в нашата страна, и вас, с откриването на новата учебна академична година 2023 - 2024. На добър път и бъдете все така иновативни и всичко най-добро!".
Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков написа посвещение в Златната книга на УНСС, която съществува от основаването на Университета преди 103 години и в нея мнозина известни личности са оставили своите послания. Той написа:

„УНСС да съхрани своите 100-годишни традиции на функциониране, но, от друга страна, да бъде иноваторът, който ще промени българското висше образование и ще го направи адекватно на Индустрия 5.0".

„Уважаеми първокурсници, поздравявам ви с това, че в момента се намирате в алма-матер на българската икономическа наука и образование, в ковачницата на бъдещия човешки капитал в икономиката. Добре дошли и поздравления за вашия избор!", каза проф. д-р Лалков Дулевски, председател на Общото събрание на УНСС.

Доц. д-р Лиляна Вълчева, председател на Съвета на настоятелите, високо оцени уменията на ректора и на екипа му да създава една благородна среда, в която студентите да показват и да развиват своите умения. Тя отправи послание към първокурсниците: „Ще усетите колко много ние ще вземем от вас и колко много всички преподаватели и служители на УНСС ще ви дадат. Използвайте годините в УНСС, за да надграждате,  да създавате приятелства, да формирате знания и компетенции, да станете добрите бъдещи лидери. Зад всеки труд ще стоят усмивките, усилията и благородния труд на вашите преподаватели."  

„Скъпи първокурсници, преди всичко бъдете горди с вашия избор, нашият университет е водещ, именно заради нас студентите и нашите успехи", посочи председателят на Студентския съвет  Илиян Чабуклийски и се обърна към преподавателите с думите: „През годините сте доказали, че сте едни от най-добрите професионалисти във вашите области, вашата задача е една от най-важните - да изградите бъдещите управляващи както на държавата, така и на големи бизнес компании".

„Изключително съм горд, че през последните четири години видяхме една нова визия в развитието на УНСС, едно ново визионерство. Не само откриването на новия корпус, не само подобряването на залите, материалната база, общежитията. Това е една малка частица, от това, което се направи. Щастлив съм с факта, че господин Ректорът успя да направи наистина качествен екип, с който да възстанови именно добрия дух и доброто име на Университета. Благодарение на неговия екип нещата се случиха наистина по добрия начин и бяха усвоени предоставените средства за студентските общежития", каза Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети.

Тържеството уважиха и Н. Пр. г-н До Хоанг Лонг, извънреден и пълномощен посланик на Виетнам, Н.Пр. доц. д-р Желко Йович, извънреден и пълномощен посланик на Република Сърбия, изпълняващият длъжността посланик на Черна гора в България г-жа Йелена Филипович-Стоянов, г-н Абделлатиф Аит Ел Амири министър-съветник от Посолството на Кралство Мароко.

Посланикът на Китайската народна република в България Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн във видеообръщение изрази своята радост да участва в церемонията по откриването на новата академична година на УНСС и акцентира на доброто сътрудничество през последните години между Шанхайския университет „ Дзяо Тун" и УНСС.

„Редица преподаватели и студенти посетиха Шанхай за обучение или обмен, което позволи на много китайски приятели да опознаят младежкия и съвременен облик на България. В същото време китайските преподаватели предложиха избираеми курсове по китайски език във вашия университет, като по този начин изградиха мост за академичен обмен между Китай и България", каза Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн.

По време на церемонията един от отличниците на випуска Зорница Мичева, магистър по „Право", предаде символично историята на УНСС на първокурсника Васил Петров, специалност „Бизнес икономика и мениджмънт с преподаване на англ. език", редовно обучение. Той е един от 60-те студенти, приети с най-висок бал в УНСС.

„Бих искала да уверя всички първокурсници, че УНСС е мястото, където ще получат цени знания и умения за бъдещата си професия. Позволете си да се вдъхновите от вашите преподаватели и да почерпите от техния богат опит", подчерта Зорница Мичева.

„Ние първокурсниците сме наясно, че няма да бъде лесно: ще има трудни моменти, ще има безсънни нощи, ще има немалко изпити, но пътят към успеха винаги е осеян с препятствия. Ние го осъзнаваме и имаме желанието, амбицията и волята да го извървим. Сигурен съм за себе си, както и за останалите първокурсници, че имаме желанието да допринесем за развитието на икономическата среда в България и вярвам, че след като преминем през обучението на УНСС, ще придобием нужните квалификация и умения за да го направим", каза Васил Петров.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров, министър Галин Цоков и официалните гости поднесоха цветя пред паметника на основателя и първи ректор на УНСС проф. Стефан Бобчев.

След тържественото откриване на учебната година се проведоха срещи на първокурсниците с ръководствата на факултетите и катедрите по специалности.