Радев: Основното предизвикателство пред света остава рискът от глобален военен конфликт
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Септември 2023 18:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев: Основното предизвикателство пред света остава рискът от глобален военен конфликт Това заяви президентът в централата на ООН в Ню Йорк

/КРОСС/ Основното предизвикателство пред света остава рискът от глобален военен конфликт и подкопаването на икономическите и социални системи в световен мащаб от войната в Украйна. Това заяви днес президентът Румен Радев на брифинг за български медии в централата на ООН, предаде специалният пратеник на БТА Любомир Мартинов.

Радев ще участва днес в срещата на върха за Целите на устойчиво развитие, с която се открива седмицата на високо равнище на Общото събрание на ООН.

"Тези амбициозни цели бяха поставени още през 2015 г. и днешната среща бележи средата на периода за тяхното постигане", заяви президентът и цитира думите на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че само 15 процента от тези цели предстои да бъдат изпълнени.

"Една огромна част от тях са в застой, а при други има чувствителен регрес", каза Радев и допълни, че причините за това включват COVID-19, енергийната криза, военните конфликти, промените в климата. "Всичко това оказва негативно влияние върху нашето общо развитие, върху бедността, образованието, здравеопазването", подчерта държавният глава.