Община Челопеч откри първата за околността барокамера за хипербарна кислородна терапия
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Септември 2023 13:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Община Челопеч откри първата за околността барокамера за хипербарна кислородна терапия

/КРОСС/ Първата в околността барокамера за хипербарна кислородна терапия бе открита днес на територията на Община Челопеч. Барокамерата се намира в поликлиниката на с. Челопеч, като всички желаещи да се възползват от новата услуга, могат да го направят от вторник до неделя в часовия диапазон между 11 и 19 часа.

Идеята за инсталиране на барокамера в Челопеч е дело на общопрактикуващия лекар д-р Лиляна Алексиева, работеща активно с пациенти в Челопеч и Копривщица. Това е първата подобна барокамера в региона, като най-близките подобни се намират на територията на София, Пловдив и Пазарджик.

Благодарение на новата барокамера, всички жители на Челопеч и околните места могат да се възползват от предимствата на хипербарната кислородна терапия. Според множество изследвания, тази практика, представляваща вдишване на кислород под налягане в барокамера, значително може да подпомогне онези зони в човешкия огранизъм, подложени на възпалителни процеси.

Благодарение на хипербарната кислородна терапия, пациентът може да повиши капацитета на течните среди в организма си - кръв, лимф, тъканни течности и др. Установено е, че нивото на кислород, разтворен в плазмата, се увеличава до 15 пъти повече, сравнено с дишането в нормални условия.

Освен това, терапията ускорява зарастването на рани и кости при счупвания, като има положителен ефект при скъсани и разтегнати мускули, ожулвания и навяхвания.

Не на последно място, хипербарната кислородна терапия с барокамера увеличава насищането с кислород, като подобрява мозъчната циркулация и намалява исхемичните увреждания. Има положителен ефект и въздействие по отношение на необратимите неврологични заболявания.

От Община Челопеч поясняват, че времетраенето на процедурата е 1 час, като всички желаещи да се възползват от нея, трябва да си закупят на място маска за многократна употреба.

От Община Челопеч посочват, че всички, които желаят да си запишат час за процедура, могат да го сторят на телефон 0879 004 003.