Здравните работници в Гърция излизат на 24-часова стачка
Секция: СВЯТ
19 Септември 2023 17:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Здравните работници в Гърция излизат на 24-часова стачка Те призовават да се удължат договорите на 2000 здравни работници чрез Държавната служба по заетостта

/КРОСС/ Гръцката конфедерация на работещите в държавните болници (ПОЕДИН) обяви 24-часова стачка за този четвъртък срещу внасянето на законопроект за труда, предаде националната гръцка телевизия ЕРТ.

Здравните работници настояват за запазването на опитни работници в сферата чрез сигурни договори. Профсъюзът на държавните служители в Гърция АДЕДИ също обяви 24-часова стачка, подкрепяйки протеста срещу законопроекта.

Работещите в гръцкото здравеопазване призовават да се удължат договорите на 2000 здравни работници чрез Държавната служба по заетостта.

Според обявлението на Гръцката конфедерация на работещите в държавните болници 2000 служители работят на първа линия по програмите на Държавната служба по заетостта за дългосрочно безработни между 55 и 67-годишна възраст с двугодишни договори. Техните договори постепенно изтичат, което оставя незаети свободни места в болниците и същевременно лишава част от здравните работници от възможност да се пенсионират.

Здравните представители допълват, че по време на среща с гръцкия министър на труда и социалното развитие А́донис Георгиадис, той се е ангажирал да разгледа възможността за законодателно удължаване на договорите с една година, но до момента не е предприел нищо по въпроса.

Центърът по труда в Атина също обяви протест този четвъртък от 11:00 часа на атинския площад „Синтагма" по повод внасянето на законопроекта на труда. Профсъюзът на държавните служители в Гърция АДЕДИ насрочи протест същия ден от 10:30 часа на площад Клафтмонос.