Министър Стойчева: Египет може да бъде логистичен и транспортен център за българския бизнес към африканския пазар
Секция: ИКОНОМИКА
19 Септември 2023 16:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Стойчева: Египет може да бъде логистичен и транспортен център за българския бизнес към африканския пазар Министърът на иновациите и растежа на България и заместник-министърът на търговията и индустрията на Египет обсъдиха сътрудничество в информационните технологии, изкуствения интелект и аутомотив сектора

/КРОСС/ Египет може да бъде логистичен и транспортен център за българския бизнес към африканския пазар. Същото се отнася и за нашата страна - България може да бъде връзката на компании и инвеститори от Египет с пазара у нас и в Европейския съюз. Можем да развиваме икономическите отношения между България и Египет, обменяйки опит и експертиза в сферата на иновациите чрез човешкия потенциал и интелектуален капитал.

Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева по време на среща със заместник-министъра на търговията и индустрията на Египет Яха Ахмед. На нея присъстваха още посланикът на Арабска република Египет в България Н. Пр. Халид Емара, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Христо Етрополски, както и представители на министерствата на енергетиката и транспорта и агенцията за инвестиции на Египет.

Министър Стойчева и заместник-министър Ахмед обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Египет в секторите на информационните технологии, роботиката, мехатрониката, изкуствения интелект и аутомотив сектора. Двамата коментираха и дейността на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - ИНСАИТ, като от делегацията уточниха, че предстои среща и с тях.

„Министерството на иновациите и растежа има за цел да развива стратегически партньорства в областите на високите технологии както на регионално, така и на глобално ниво. Научната и развойна дейност у нас дава възможност за създаване на високотехнологични иновации в ключови сектори, които могат да бъдат привлекателни за чуждестранни инвеститори", заяви министърът на иновациите по време на срещата. По думите й, България има добре развита дигитална и комуникационна инфраструктура, което е ключово предимство за страната и позиционирането й като място, в което да се развива новата вълна иновации.

На срещата беше акцентирано и върху развитието на аутомотив сектора в България, както и създаването на водородна долина у нас. Заместник-министър Ахмед заяви, че Египет има стратегия за въвеждане и развитие на водородните технологии и стратегия за развитие на аутомотив сектора в страната.

„България и Египет могат да работят заедно за развитие на икономиките на двете държави и позиционирането им на глобалния пазар, както и за развитието на човешкия капитал. Вярвам, че със знание и опит можем да отключим потенциала и възможностите за взаимодействие между страните ни", подчерта Стойчева. Тя обърна внимание, че във фокуса на МИР са и иновациите в сферите на образованието и културата и креативните индустрии, към които интерес има и от страна на Египет.

Министър Стойчева и заместник-министър Ахмед обсъдиха и възможностите за организиране на работни срещи между компании от арабския свят и Европа у нас и в Египет.