Интелигентната навигационна система пести енергия
Секция: Автомобили
21 Септември 2023 20:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Интелигентната навигационна система пести енергия

/КРОСС/ Предсказуемото шофиране повишава безопасността. А предсказващите навигационни системи спомагат за пестенето на енергия. Автомобилите с такава електроника са и последните модели на Lexus. В бъдеще така нареченият „асистент за предсказуема ефективност" ще се използва във все повече и повече хибридни и plug-in хибридни превозни средства от по-висшия филиал на Toyota.

Като част от интегрираната навигационна система, асистентът намалява разхода на гориво и емисиите на CO2 в електрифицираните модели на Lexus. Технологията за обучение, която наскоро дебютира в новия Lexus NX, взема предвид данните за трафика в реално време, както и личния стил на шофиране на водача и предпочитаните маршрути. Целта е да се шофира електрически възможно най-често за по-голяма ефективност.

При хибридните модели процесът на зареждане и разреждане на хибридната батерия е подобрен, а при плъгините съотношението и взаимодействието между електрическия и хибридния режим е оптимизирано. Въз основа на навигационните данни, асистентът за предсказуема ефективност идентифицира онези повтарящи се точки, в които водачът редовно спира рязко. За да се увеличи максимално възстановяването на енергията, регенеративното спиране се увеличава автоматично.

Ако навигацията открие предстоящи задръствания и закъснения, батерията се зарежда предварително, за да се намали консумацията. Освен това технологията анализира трафика и пътните условия - например наклони нагоре и надолу или градски и магистрални участъци - и безпроблемно регулира зареждането и разреждането на батерията.

Интелигентната система също става все по-ефективна с течение на времето, тъй като количеството данни се увеличава с всеки изминат километър. Като се вземат предвид индивидуалните навици и предпочитания, електрифицираното задвижване на автомобила може да се адаптира предварително и да се използва все по-ефективно.