Литературно-музикална вечер по повод 125 години от рождението на Христо Смирненски
Секция: КУЛТУРА
26 Септември 2023 20:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Литературно-музикална вечер по повод 125 години от рождението на Христо Смирненски Ще се проведе на 28.09.2023г. от 18 часа

/КРОСС/  Тази година се навършват 125 години от рождението на Христо Смирненски и 100 години от смъртта му. По този повод на 28 септември 2023 г. Национален литературен музей и къща музей „Христо Смирненски" организират Литературно-музикална вечер под наслов „СВОБОДАТА ЗОВЕ НЕПРЕСТАННО СЪРЦА НИ...", по стихотворението му „Към висини" („Младеж", 9 юни 1922):

Като звън на далечни, грамадни камбани,
като гръм на стихийни вълни,
свободата зове непрестанно сърца ни
към лазура на нови страни.

Директорът на НЛМ Атанас Капралов ще открие вечерта, която ще започне с представяне на книгата на гениалния Юноша „ЗИМНИ ВЕЧЕРИ", фототипно издание. Стихотворният цикъл „Зимни вечери" е публикуван за първи път в литературната притурка на „Работнически вестник" (27 януари 1923). В началото на 1924 година излиза като отделна книга в библиотека „Звънар". С корица и илюстрации на Александър Жендов и с предговор на Георги Цанев. Стихове от „Зимни вечери ще изпълни актьорът Мариан Маринов.

Следва литературно-музикален рецитал с участието на поетите Георги Константинов, Надежда Захариева, Боян Ангелов, Бойко Ламбовски, Марина Матеева, Иван Есенски, Павлина Йосева, Боян Бойчев, Калоян Христов и флейтистката Майя Сергиева Богданова. Водеща е Елена Алекова, главен уредник на музея.

Вечерта ще се състои на 28 септември 2023 г. от 18 часа в двора на къща музей „Христо Смирненски" (ул. „Овче поле" 116).

Същевременно в 17.00 часа от Музея за история на София (бившата Централна софийска баня) ще се проведе разходка „РАЗМЕСТЕНАТА СОФИЯ НА СМИРНЕНСКИ (ХУМОРИСТИЧНА КАРТОГРАФИЯ, ЕТНОГРАФИЯ И СОЦИОЛОГИЯ НА ГРАДА)", осъществена през юли 2023 г. с подкрепата на Фондация „Прочети София", Столична община и програма „Култура" на Министерството на културата. Разказвачката Катя Зографова ще отведе участниците в разкодката в къща музей „Христо Смирненски", където те ще се приобщят към литературно-музикалната вечер.