Дилян Николчев: Предстоятелят на Руската църква е висш офицер на КГБ и това е признание на руските власти
Секция: Интервюта
27 Септември 2023 06:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дилян Николчев:  Предстоятелят на Руската църква е висш офицер на КГБ и това е признание на руските власти

/КРОСС/ Предстоятелят на Руската църква е висш офицер на КГБ и това е признание на руските власти. Работил съм в нашия архив и попаднах на документи, които потвърждават това. Агенти на КГБ е и по-голямата част от техния Свети Синод. Това каза снощи в интервю за „Лице в лице" по бТВ специалистът по църковно право проф. Дилян Николчев по казуса със собствеността на Руската църква в София.

Той подчерта, че най-добрите православни богослови в световен мащаб посочват, че Руската православна църква е изпаднала в ерес. И се съгласи с тяхната позиция, като даже отиде и по-далеч, позовавайки се на конкретни примери: "Освещаване на ракети с името "Сатана" от руски духовници, благословия на войната срещу Украйна, Сирия - руската църква е нещо като църква но не и църква", категоричен бе специалистът.

И добави, че самият руски патриарх Кирил е агент Михайлов. "Казваме „духовник", без да се сетим, че той е агент на атеистичната КГБ", добави проф. Николчев.

"Тази черква я затвори самата руска страна. Те нямат основание. Каноните на Православната църква, църковните правила забраняват в една автокефална самостойна православна църква да съществуват такива алтернативни структури. Каноните абсолютно забраняват съществуването на паралели на Православната църква. В Българската православна църква (БПЦ), само БПЦ може да се разпорежда, включително с покрито и непокрито имущество. Църквата "Свети Стефан"в Турция е построена преди повече от 1 век с български дарения. Само преди няколко години Бойко Борисов ходи да се среща с Ердоган. Църквата се реновира и въпреки това, че турската държава не е дала един лев за всички тези 100 години, собственик не е БПЦ, нито българската държава, собственик е църковното настоятелство, което е под юрисдцкцията на Вселенската патриаршия", коментира още специалистът по църковно право.

Той коментира и заплахите на руския посланик Митрофанова за "реципрочни действия". "Когато говорим за реципрочни действия, трябва да имаме някакъв материализиран паритет. През 1948 г. е открито подворие в Москва в църквата „Света Богородица". Открива се лично по разпореждане на Сталин, но при откриването на нашето представителство се подписва споразумение, в което се казва, че в тази църква служат само руски свещеници, с изключение на представителя на БПЦ, къде виждаме това в центъра на София", запита проф. Дилян Николчев.

"Ако е църква, как така Руското посолство я затваря, нали е църква? Всякакви заведения от религиозен характер: сиропиталища, църкви, които са под егидата на или имат религиозен характер, всички те се регламентират от Закона за вероизповеданията. За да се откриват и функционират тези заведения, те трябва да имат качество на юридическо лице. Религиозна институция ли е посолството на Русия? Не е. Защо руската държава ще представлява една религиозна институция? Крие ли се тази религиозна институция зад дипломатическия имунитет на Руското посолство?", попита още той.

"Известни са русофилските позиции на Ловчанския митрополит Гавриил. Нека дядо Гавриил да отговори къде изпрати парите на сметка на Руската православна църква по време на правителството на Иван Костов. Къде са тези пари?", зададе той персонален въпрос към ловешкия духовник.