Кога зеленчуците са вредни?
Секция: ЛЮБОПИТНО
01 Октомври 2023 07:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кога зеленчуците са вредни?

/КРОСС/ Зеленчуците са един от важните елементи на здравословното хранене. Въпреки това дори тези здравословни продукти могат да доведат до проблеми с тялото, казва гастроентерологът Владимир Неронов. Лекарят предупреждава, че според статистиката мнозина страдат от алергии към определени храни от този вид, причиняващи нежелани симптоми при консумация.

Той подчертава, че е необходима умереност в консумацията дори на най-здравословните храни. Също така специалистът обръща внимание на факта, че дори най-здравословните храни в света трябва да се консумират умерено. Този принцип важи и за зеленчуците. Гастроентерологът Неронов каза, че консумацията им в големи количества може да бъде вредна.


Кога зеленчуците стават вредни? 

„Прекомерната консумация на големи количества от тази растителна храна, особено сурова, провокира обостряне на съществуващи проблеми и води до диспепсия, най-често подуване на корема, колики и неоформени изпражнения", споделя лекарят. 

Д-р Неронов добавя, че хората с хронични стомашно-чревни разстройства трябва да бъдат особено внимателни с консумацията на коментираната храна. Често проблемите със стомаха или друг орган на тракта пречат на пълното храносмилане и усвояване на зеленчуковите продукти, консумирани дори в допустими количества. Специалистът посъветва в случаите, когато храносмилането се „бунтува" след консумация на тази растителна храна, да се консултирате с лекар, за да разберете как да сформирате диетата си. Отказът от тази храна лишава тялото от витамини, микроелементи и други ценни за здравето вещества, както и от фибри, които формират здрав чревен микробиом.

Зеленчуците са питателни и са ценен източник на витамини, минерали, органични киселини и въглехидрати, диетични фибри и витамини. Те са богати на калций, магнезий, желязо и витамини А, С, Е, К и група В, фолиева киселина, фибри, пектин и етерични масла. Коментираната растителна храна играе важна роля във функционирането на стомашно-чревния тракт, като доставчик на диетични фибри. Препоръчителният прием на човек на ден е поне 400 грама.

Това прави приблизително 5 шепи или порции. Тук не влизат богатите на нишесте кореноплодни - картофи, сладки картофи. Освен витамини и минерали, тази растителна храна съдържа фитонутриенти. Това са биологично активни вещества, които придават на специфичен, уникален цвят, вкус, мирис и естествена устойчивост на болести.Важно е да ядете разнообразни растителни храни всеки ден, за да получите пълната гама от хранителни вещества.

Фитонутриентите включват пигменти като:

ликопен, съдържащ се в червените растителни храни; бета каротин, намиращ се в оранжеви и жълти растителни храни;

антоцианин, открит в сини и лилави растителни храни;

хлорофил, открит в зелените растителни храни;

алицин, открит в растителни храни с бял и кафяв цвят;