Испански филм триумфира на кинофестивала в Сан Себастиан
Секция: Шоубизнес
01 Октомври 2023 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Испански филм триумфира на кинофестивала в Сан Себастиан

/КРОСС/ За последния си филм "Ръженият рог" ("O corno"/ "The Rye Horn") испанската режисьорка Хайоне Камборда спечели "Златна раковина" - най-престижната награда на кинофестивала в Сан Себастиан, предаде АФП.

Това е вторият пълнометражен филм на Камборда. "За мен е много специално да получа тази награда тук, в града, в който израснах", каза режисьорката.

Филмът "Puan" на аржентинците Мария Алче и Бенхамин Найстат беше отличен за най-добър сценарий.

Сънародникът им Марсело Субиото ("Puan") и японецът Тацуя Фуджи ("Голямо отсъствие")  бяха отличени със "Сребърна раковина" за най-добро актьорско изпълнение. 

Сред звездите, присъствали на 71-вото издание на кинофестивала в Сан Себастиан, бяха Жулиет Бинош, Джесика Частейн и Мадс Микелсен.

Испанският актьор Хавиер Бардем получи почетната награда.

На откриването на форума, който се проведе от 22 до 30 септември, за първи път в Европа беше представен най-новият филм на японския режисьор Хаяо Миядзаки - "Момчето и чаплата".

Международният филмов фестивал в Сан Себастиан се провежда ежегодно от 1953 г. и се счита за един от най-престижните в Европа. Проявата няколко пъти се е превръщала в платформа за емблематични премиери в световното кино. Именно в Сан Себастиан се състоя европейската премиера на "Междузвездни войни" и светът видя за първи път легендарния филм "Север-северозапад" (1959) на Алфред Хичкок.