ПП-ДБ внасят промени в законите за службите
Секция: ПОЛИТИКА
02 Октомври 2023 16:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ПП-ДБ внасят промени в законите за службите

/КРОСС/ ПП-ДБ внасят промени в законите за сигурност, съобщи Кирил Петков. Предвижда се предложенията за назначаване на шефовете на ДАНС, ДАТО и разузнаването да идва от правителството и избора да става от парламента.

В две от службите хората са под пагон - там е предвидено ако началникът е генералитета, той да се назначава от президента, а ако е цивилен чрез избор от НС.

Службите за сигурност знаем, че трябва да бъдат реформирани и доверието към тях да бъде повишено, обясни съпредседателят на ПП. Той подчерта, че е наясно, че ГЕРБ "показват непълна готовност да подкрепят" законопроектите. Надявам се да преразгледат виждането си и Шенген да бъде толкова голям приоритет, колкото е за нас, допълни Кирил Петков. Също се надявам да не се изчаква да дойде ротацията, за да можем да придвижим темата за Шенген, не можем да чакаме повече и се надяваме да ги убедим, че приоритета сигурност, приоритета Шенген и приоритета реформи в службите за сигурност вървят ръка за ръка.

В края на миналата седмица бях в Австрия и темата беше Шенген и сигурността в пространството. Те заявиха, че най-големия въпрос с тяхното вето е информационната сигурност и сигурността по границата. Зная от премиера, че те правят всичко възможно да убедят австрийските и нидерландските ни партньори, че сме готови за Шенген, добави още той.

Атанас Атанасов цитира Конституцията, която задължава МС да осигурява обществения ред и националната сигурност. Тоест изпълнителната власт има правомощия, но и задължения да осигурява тази сигурност. Затова ние и даваме правомощия да работи пряко и управлява структурните звена в областта на националната сигурност - ДАНС, ДАР, НСО, двете звена на разузнаването, обясни Атанасов.