Министерствата на иновациите на България и Румъния подписаха Меморандум за сътрудничество
Секция: ИКОНОМИКА
03 Октомври 2023 17:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министерствата на иновациите на България и Румъния подписаха Меморандум за сътрудничество Меморандумът е в сферата на иновациите, дигитализацията и стартъп екосистемата. Това е първото споразумение с чуждестранно министерство, което МИР подписва, заяви министър Стойчева по време на церемонията

/КРОСС/ Министерството на иновациите и растежа на България и Министерството на изследванията, иновациите и цифровизацията на Румъния подписаха днес Меморандум за сътрудничество в сферата на иновациите, дигитализацията, стартъп екосистемата, развитието на високите технологии, цифровата свързаност и научните изследвания. Документът беше подписан от министър Милена Стойчева и румънския й колега министър Богдан Иван в Букурещ. На церемонията присъства и посланикът на България в Румъния Н. Пр. Радко Влайков.

„Това е първото споразумение за сътрудничество с чуждестранно министерство, което МИР подписва. С него заявяваме нашата дългосрочна визия за превръщането на региона в иновационен хъб с водещата роля на България", заяви министър Стойчева. Меморандумът е резултат от съвместните усилия на българския и румънския министри на иновациите в последните два месеца и отличното партньорство между двете ведомства.

Меморандумът ще насърчи взаимодействието между България и Румъния и в областта на дълбокотехнологичните иновации, комерсиализирането на резултатите от научноизследователски проекти на пазара на Европейския съюз и на световния пазар и трансфера на знания и технологии. Също така ще подпомага разработването на решения, свързани с прехода към кръгова икономика на двете държави, както и за привличане на инвестиции във високотехнологичните услуги и продукти. Целта е чрез иновации, насочени към цифровата трансформация на бизнеса, да се повиши конкурентоспособността на България и Румъния за осигуряване на икономически растеж на страните.

„Това споразумение символизира нашия ангажимент да споделяме знания и да работим заедно, за да използваме силата на технологиите за подобряване на нашите общества. Като съседи и партньори България и Румъния имат уникалната възможност да използват силните си страни и да обединят усилия в областта на цифровизацията и иновациите", каза още министър Стойчева. По думите й, развитието на технологиите води до растеж на икономиката, повишава нейната конкурентоспособност и качество на живот на гражданите.

„Подписването на Меморандума за разбирателство и сътрудничество между нашите министерства е исторически момент и за Румъния и България. Това е доказателство, че ще работим за постигане на нашите общи цели за технологичното развитие на двете страни. Това ще постави Румъния и България на водещите места в региона за иновации", коментира министърът на изследванията, иновациите и цифровизацията на Румъния Богдан Иван.