Тошко Йорданов: Тодор Тагарев е вреден начело на министерството на отбраната
Секция: Коментари
07 Октомври 2023 14:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тошко Йорданов: Тодор Тагарев е вреден начело на министерството на отбраната

/КРОСС/ Тодор Тагарев е вреден начело на министерството на отбраната, каза днес във Варна заместник-председателят на „Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов.

Той заяви, че изпитва дълбоки съмнения Тагарев всъщност министър на отбраната на коя държава е. България е член на НАТО и лоялен партньор, но като такъв би трябвало да има силна армия, допълни Йорданов. Според него обезоръжаването на собствената ни войска не допринася страната ни да е добър партньор на алианса. „Не може да обявяваш ракети за дефектни, при положение че имаме много малка бройка и това са ни единствените средства за противовъздушна защита на АЕЦ „Козлодуй" и на столицата", посочи депутатът.

За купуването на американските бронирани машини „Страйкър" той коментира, че в НАТО има и други държави, които произвеждат бронетранспортьори, и то на по-ниска цена. Точно този модел САЩ го свалят от въоръжение, той е стар и ние всъщност купуваме остаряла техника, посочи Йорданов. И обясни, че ИТН иска не само Тагарев да се махне от министерския стол, а целият кабинет.

За предстоящия вот на недоверие към правителството Йорданов коментира, че не знае каква ще бъде реакцията на ГЕРБ. Казаното от тях не означава, че ще се случи същото в залата, каза заместник-председателят на ИТН. Според него в ГЕРБ са наясно, че "сглобката" няма да издържи вечно и в един момент партията ще почне да търпи негативи, които в момента понасят основно партньорите от „Продължаваме промяната - Демократична България". „Особено през зимата, когато цените почнат да се качват и наближи ротацията в правителството, ГЕРБ няма да могат да казват, че то не е тяхно", посочи Йорданов.

Той допълни, че поради тези причини не е сигурен дали няма да има изненади още при гласуването на този вот на недоверие. „Вотът е политически акт - ние показваме нашата крайна непримиримост към това, което се случва, и ако не сега, на следващия или по-следващия вот ще успеем", каза Йорданов.