ПСС: Лоши условия за туризъм в планините
Секция: Туризъм
13 Ноември 2023 08:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ПСС: Лоши условия за туризъм в планините

/КРОСС/ На Витоша е зима, наслаждаваме се на красотата на зимната планина, но условията са специфични. С тези думи от Планинската спасителна служба (ПСС) - Отряд София се обръщат към туристите, като ги предупреждават, че пътеките са силно обледени. Камъните са хлъзгави. Мъгливо е и студено, информират още от отряда.

„Навлизаме в един сезон, при който нито с моторна шейна, нито с джип можем да достигнем лесно до пострадалите. За хеликоптер не говорим, защото вали и е мъгливо. С други думи, пазете се!", предупреждават спасителите.

Обръща се внимание, че екипировката трябва да е подходяща. Освен подходящи зимни обувки, съветите са за дебели ръкавици, шапки, очила и гети. Носете допълнителни дрехи и топли напитки, казват още от ПСС-Отряд София. Оттам обръщат внимание, че колоездачите трябва да сложат на велосипедите си по-меки гуми „за по-добро сцепление".

При нужда, туристите да се обадят на телефон 112, откъдето ще бъдат прехвърлени към дежурен спасител, обясняват още от софийския спасителен отряд и припомнят необходимостта от планинска застраховка.

От ПСС към Българския червен кръст потвърдиха по-рано, че като цяло условията за туризъм в планините са лоши.