Кръстю Кръстев и Бисера Костадиновска-Стойчевска откриват днес в Скопие изложбата „Сребърна Тракия
Секция: КУЛТУРА
14 Ноември 2023 18:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кръстю Кръстев и Бисера Костадиновска-Стойчевска откриват днес в Скопие изложбата „Сребърна Тракия

/КРОСС/ Министърът на културата Кръстю Кръстев ще открие днес заедно с колежката си от Република Северна Македония Бисера Костадиновска-Стойчевска изложбата „Сребърна Тракия", в която са включени над 1700 експоната от 18 български музея. Подобна мащабна археологическа изложба ще бъде представена за първи път в съседната ни страна. Тя ще гостува на Археологическия музей в Скопие до 7 април 2024 г.

Посетителите ще могат да видят много сребро, малко злато и сребро с позлата от времето на тракийските царе. Сред най-интересните експонати са тези от тракийския некропол край Дуванлии, които днес се намират в Регионалния археологически музей в Пловдив и в Националния археологическия музей с институт - БАН в София, някои от важните експонати, които се съхраняват в музея в Казанлък, части от Рогозенското съкровище, съхранявани в Националния исторически музей и в музея във Враца, съкровищата от Летница и Луковит, които са експонирани в Националния исторически музей и в Националния археологически институт с музей - БАН. Има и непознати или не много познати на широката публика експонати, тъй като са открити сравнително скоро, като комплекта от Далакова могила при с. Тополчани, който се съхранява в Регионалния исторически музей в Сливен, златната маска от местността „Светицата" до град Шипка.

Изложбата се организира от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Официални гости на откриването ще бъдат председателите на Народното събрание на Република България - Росен Желязков и на Република Северна Македония - Талат Джафери, близо 10 директори от музеите ни, които участват в проекта, както и директорите на Археологическия институт с музей при БАН - доц. Христо Попов и на Археологическия музей в Скопие - д-р Славица Бабамова.

Министерството на културата има пряко отношение към този процес на културно сближаване, доколкото през декември м.г. в Министерството бе подписано и рамковото споразумение между НАИМ-БАН и Археологическия музей на Република Северна Македония. В рамковото споразумение е заложен не само проектът „100 години Требенище", но са посочени и много други проекти, които трябва да го последват. Настоящата изложба „Сребърна Тракия", която е под патронажа на министърката на културата на Република Северна Македония, е един от тях.

В програмата на министър Кръстев е предвидено поднасяне на цветя на гроба на Гоце Делчев, както и посещение на Българския културно-информационен център в Скопие.