Росен Желязков и Талат Джафери откриха в археологическия музей в Скопие изложбата „Сребърна Тракия“
Секция: КУЛТУРА
14 Ноември 2023 18:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росен Желязков и Талат Джафери откриха в археологическия музей в Скопие изложбата „Сребърна Тракия“

/КРОСС/ Председателите на парламентите на България и на Северна Македония Росен Желязков и Талат Джафери откриха в археологическия музей в Скопие изложбата „Сребърна Тракия". Това е първата българска археологическа изложба за последните повече от 30 години, която се представя в Република Северна Македония.

Посланието на изложбата е, че общата история прави нашия регион по-обединен, по-силен и по-привлекателен, подчерта Росен Желязков. Той отправи благодарности към доц. д-р Христо Попов и д-р Славица Бабамова за желанието им и положените усилия да изграждат мостове чрез силата на историческото познание. Тази експозиция е факт благодарение на взаимния труд на още над 60 специалисти от двете страни и те ни дават вдъхновяващ пример за добросъседство, за градивно културно сътрудничество и за непоколебим стремеж към общо европейско бъдеще, допълни председателят на Народното събрание.

Убеден съм, че трябва да градим бъдещето на отношенията между България и Република Северна Македония чрез политики за отвореност, свързаност, мобилност, конкуренция и солидарност, чрез добросъседство и стремеж към общо европейско бъдеще, каза председателят на българския парламент. Само тогава нашият регион ще има уникалния исторически шанс да развие пълния си потенциал, уточни Росен Желязков. Ключът е в провеждането на политики на свързаност във всичките й измерения - културна, туристическа, дигитална, отбеляза председателят на Народното събрание.

Изложбата е прекрасно доказателство за общата воля на двете страни за културно сътрудничество и сближаване, посочи на откриването министърът на културата Кръстю Кръстев. Материалното културно наследство играе значима роля в опазването и насърчаването на европейската култура и изкуство, подчерта той. Убеден съм, че експозицията със сребърните тракийски съкровища ще затвърди важната роля на историята и изкуството, поставяйки ярка следа в културната карта на Балканите и Европа, добави Кръстю Кръстев.

Експозицията е организирана от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките и в нея са представени 1700 експоната от 18 български национални, регионални и общински музеи, които представят тракийската култура, с фокус върху среброто и неговото използване в Тракия през античната епоха. Изложбата е подкрепена от министерствата на културата на двете страни. Тя е своеобразен жест и подадена ръка за приятелство и изграждането на устойчиви връзки и партньорства в областта на науката и културата, които да представят на европейски ниво общото културно-историческо наследство на Балканите.