Кърмене или адаптирано мляко
Секция: Здраве
16 Ноември 2023 13:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кърмене или адаптирано мляко Бъдете внимателни при избора на адаптираното мляко и на водата, с която го приготвяте

/КРОСС/  д-р Теа Александрова, педиатър

Д-р Александрова завършва медицина с отличие през 2018 г. Работи в отделението по педиатрия и в спешения педиатричен кабинет към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" от началото на 2019 г., както и в отделение за Ковид-19 за деца в същата болница през 2020 г. От лятото на 2020 г. създава Инстаграм профил @mamadoc.bg, в който споделя полезна информация относно отглеждането на деца, както и съвети за бързо справяне с възникнали медицински състояния. Вярва, че информираността е най-важният ключ за осъзнато и спокойно родителство. Именно това я мотивира да споделя в Инстраграм канала си информация, която често остава неясна за родителите.

Човешката кърма е перфектният хранителен източник за едно бебе. Кърмата постига баланс на въглехидрати, протеини, мазнини, вода и други хранителни вещества. Лесно се смила и усвоява от нежните бебешки стомахчета, а съставът ѝ естествено се променя с промяната на нуждите за развитието на бебето.

Кърменето осигурява цялата енергия и хранителни вещества, от които се нуждае бебето през първите месеци от живота и продължава да осигурява до половината или повече от хранителните нужди на детето през втората половина на първата година и до една трета през втората година от живота на най-малките. Въпреки това, противно на препоръките на СЗО, през периода 2015-2020 г. само около 44% от бебетата на възраст 0 - 6 месеца по света са били изключително кърмени.

И все пак понякога кърменето не е възможно по медицински причини от страна на майката или от страна на бебето. В тези случаи е изключително важно подборът на адаптирано мляко да стане заедно с личния лекар на детето, за да може внимателно да се проследи ефектът му. Не забравяйте, че кърмачето тепърва се адаптира към храненето през устата и неговата храносмилателна система е все още незряла. Честата и безразборна смяна на адаптирано мляко причинява допълнително дискомфорт и стрес за него.

Важно е да подготвяте адаптираното мляко за вашето бебе според инструкциите на производителя. Използвайте вода от безопасен източник, за да смесите адаптираното мляко. Например DEVIN Изворна е вода, която изрично се препоръчва от Българската педиатрична асоциация за консумация от бебета и малки деца. Това е така, тъй като тя се добива от ясно определен и защитен подземни източник, не се обработва при бутилирането и достига до нас недокосната от човешка ръка. Подходяща е за приготвяне на адаптирано мляко, като дори с преваряването не се губят полезните ѝ свойства и не се променя минералният състав на водата. Използвайте количеството вода, посочено в инструкциите на контейнера с формула за кърмачета. Винаги първо измервайте водата и след това добавете праха - повече вода няма да задоволи хранителните нужди на детето, а по-малкото количество ще натовари храносмилателната система на бебето.

Ето допълнителни указания, които трябва да имате предвид, когато приготвяте и съхранявате адаптираното мляко за вашето бебе.

- Измийте добре ръцете си, преди да приготвите шишето или да нахраните бебето си.

- Почистете и дезинфекцирайте работното пространство, където ще приготвяте адаптираното мляко .

- Шишетата трябва да бъдат чисти и стерилизирани.

- Ако решите да затоплите млякото, никога не използвайте микровълнова печка. Микровълните фурни загряват млякото и храната неравномерно, което води до „горещи точки", които могат да изгорят устата и гърлото на вашето бебе.

- За да затоплите шишето, го поставете под течаща топла вода, като внимавате водата да не попадне вътре или върху биберона.

- Капнете няколко капки адаптирано мляко на гърба на ръката си, за да проверите дали не е твърде горещо.

Не забравяйте, че кърменето е най-добрата храна за бебето! Неподходящият маркетинг на заместители на кърмата продължава да подкопава усилията за подобряване на дела и продължителността на кърменето в световен мащаб. Преминаването към адаптирано мляко е оправдано само по медицински показания, препоръчано и наблюдавано от лекар.